Americanii cumpără cantităţi record de unt pentru a găti acasă și cresc profiturile producătorilor, care ajunseseră să arunce laptele din cauza pandemiei
Unt
Predispoziția americanilor de a găti acasă în timpul pandemiei permite producătorilor de lactate să îşi crească profiturile tocmai într-un moment în care criza sanitară afectează pieţele globale de materii prime, transmite Bloomberg.
Producătorul american de lactate Land O'Lakes Inc. vinde cantităţi record de unt, în condiţiile în care consumatorii gătesc mai mult acasă.
Land O'Lakes Inc se aşteaptă ca vânzările sale de unt să ajungă undeva între 275 şi 300 de milioane de lire sterline în 2020, o creştere de peste 20% comparativ cu un an normal, a spus directorul general Beth Ford, potrivit Agerpres.
Această creştere a contracarat un declin al cererii pe segmentul restaurantelor, care în mod normal este responsabil pentru 15-20% din afacerile companiei.
Producătorii de lactate din SUA au fost nevoiţi să arunce laptele după ce intrarea în carantină a redus cererea venită din partea restaurantelor, care în mod normal folosesc aproximativ 50% din producţia de brânză a SUA. Şcolile au fost închise şi ele, ceea ce a redus consumul de lapte proaspăt tocmai când vacile au intrat în perioada de producţie maximă. Cu toate acestea, Land O'Lakes spune că untul se vinde ca pâinea caldă.
"Deseori, chiar şi în cazul clienţilor de retail, ceea ce faci este să produci mult unt, pentru că este perioada de vârf a producţiei de lapte, şi îl pui în depozit pentru sezonul de vârf. Însă de data aceasta achiziţiile au fost atât de mari încât nu am mai făcut stocuri, pentru că am vândut untul direct de pe linia de producţie", a spus Beth Ford.
Într-un comunicat de presă, Land O'Lakes a informat că în trimestrul al treilea al acestui an profitul său net a crescut de cinci ori, până la 66 milioane de dolari, comparativ cu 12 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut. Toate diviziile companiei au înregistrat performanţe mai bune în perioada iulie-septembrie, comparativ cu situaţia din urmă cu un an.
Pieţele de lactate au înregistrat fluctuaţii mari în acest an pe măsură ce preţurile s-au prăbuşit în prima fază, din cauza pandemiei, iar ulterior şi-au revenit după ce Departamentul american al Agriculturii a intervenit şi a început să cumpere produse alimentare de la fermieri. Aceste programe guvernamentale au permis menţinerea profitabilităţii fermelor, astfel că ritmul de creştere a producţiei de lapte a SUA a depăşit ritmul istoric de 1,5% pe an.
Beth Ford a recunoscut că preţul untului ar putea înregistra unele perturbări odată cu încetarea măsurilor de sprijin guvernamental. În plus, dacă în mod normal cererea de unt este mai puternică în timpul iernii, de data aceasta unii consumatori ar putea să renunţe la marile mese în familie pentru a păstra distanţa socială.
Pe acelasi subiect: