Presa americana speculaza, insa, ca incidentul nu a avut ca scop doar furtul de filme nelansate si de date ale angajatilor, ci si folosirea unui virus extrem de periculos, care distruge definitiv computerele si retelele de computere, odata intrat in sistemul informatic al unei companii, informeaza Reuters.

In ultima saptamana din noiembrie, hackeri au initiat o serie de atacuri cibernetice de amploare impotriva retelelor din Statele Unite, a avertizat Biroul Federal american de Investigatii (FBI), citat de BBC News.

FBI a emis la inceputul saptmanii un avertisment privind riscul atacurilor cibernetice, explicând ca softurile utilizate de hackeri fac imposibila recuperarea datelor pierdute.

Saptamana trecuta, reteaua informatica a companiei Sony Pictures Entertainment a fost atacata de hackeri, cazul fiind investigat de FBI. In urma atacului, compania Sony Pictures a fost nevoita sa isi inchida temporar reteaua informatica.

Exista suspiciuni ca atacul care a vizat Sony Pictures a fost comis de hackeri nord-coreeni, dupa ce regimul de la Phenian a catalogat drept "un act de terorism" si o "declaratie de razboi" un film american care urmeaza sa aiba premiera de Craciun.

Coreea de Nord a cerut Natiunilor Unite si presedintelui american, Barack Obama, sa intervina pentru a bloca difuzarea filmului. "The Interview", filmul produs de Sony si care ii are in rolurile principale pe James Franco si Seth Rogan, prezinta o incercare a CIA de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

In cazul in care FBI va dovedi ca in atacul de amploare asupra Sony este implicata Coreea de Nord, acesta va fi un moment de referinta in istoria atacurilor cibernetice.

Este cunoscut faptul ca, in ultimii ani, o serie de state au compromis sistemele informatice ale guvernelor rivale sau ale companiilor private in scopuri politice sau comerciale, infiltrarea Chinei in computerele prestigioasei publicatii New York Times, in 2012, sau “invazia cibernetica” a Estoniei de catre Rusia, in 2007, fiind doar doua astfel de exemple.

Potrivit lui Dave Aitel, fost angajat al NSA si CEO al companiei de securitate informatica Immunity, severitatea atacului asupra Sony si motivul politic evident indica faptul ca in spatele lui ar fi Coreea de Nord.

Daca a fost Coreea de Nord, aceste atacuri arata faptul ca puterile straine merg dincolo de traditionalul furt de informatii pentru a deveni mai puternice in fata companiilor americane si pe care noi le consideram terorism cibernetic. Este un moment de cotitura care ar putea schimba politicile de protectie si de reactie in astfel de situatii”, a explicat Aiel, citat de Business Insider.

Aitel mai precizeaza ca acest moment este unul foarte sensibil, acel gen de situatie in care SUA ar putea riposta, considerand atitudinea statului rival una ostila. “A fost un atac impotriva unei companii americane, pe pamant american, la care SUA ar putea raspunde”, a mai spus Aitel.

In august 2014, un raport al Hewlett Packard Security Research relva faptul ca regimul de la Phenian vrea sa integreze atacurile cibernetice in politica sa de a reduce diferentele dintre Coreea de Nord si tarile considerate dusmani, ca SUA sau Coreea de Sud.

In acest scop, Coreea de Nord a format un grup de hackeri in cadrul fortelor militare, numit Unitatea 121, care sunt antrenati intr-un hotel din sudul Chinei. Iar primele rezultate ale acestora sunt ingrijoratoare: au obtinut controlul unei treimi din sistemele de comunicatii wireless ale armatei sud-coreene si au atacat serverele Departamentul de Stat american care, la randul sau, avea informatii despre viitoarele teste nucleare efectuate de Phenian.

Exista, de asemenea, dovezi si despre atacuri de amploare efectuate de nord-coreeni asupra sectorului privat american. In acest context, nu este deloc suprinzator atacul asupra Sony, de sapatama trecuta.
Intrebarea este acum cum vor riposta Statele Unite.