Acest Colegiu, creat prin amendamentul 12 al Constitutiei, in 1804, numara 538 de membri care vor alege presedintele si vicepresedintele.

Castigatorii alegerilor prezidentiale, fie tandemul democrat Barack Obama - Joe Biden, fie cel republican Mitt Romney - Paul Ryan, vor fi cei care vor obtine majoritatea absoluta de 270 de voturi.

Fiecare stat este reprezentat de mari electori, al caror numar este egal cu cel al senatorilor si reprezentantilor sai in Congres. Districtul Columbia, in care se afla si capitala, Washington, nu are niciun reprezentant cu drept de vot in Congres, dar are trei mari electori.

California, statul cel mai populat din SUA, numara 55 de mari electori. In Texas sunt 38, iar in Florida, 29. Statele cu cei mai putini locuitori au minim trei mari electori. In caz de egalitate, sarcina de a alege viitorul presedinte ii revine Camerei Reprezentantilor, ceea ce s-a intamplat in 1800 si 1824. In aceasta situatie, vicepresedintele este ales de Senat.

Avand in vedere acest sistem, este posibil ca presedintele sa fie ales fara sa obtina majoritatea absoluta a sufragiilor populatiei, asa cum s-a intamplat in 2000, dar si in alte trei cazuri in istoria Statelor Unite. Aceasta anomalie este posibila intrucat in aproape toate statele - cu exceptia statelor Maine si Nebraska - candidatul care obtine cele mai multe sufragii este reprezentat de toti marii electori ai statului respectiv in Colegiul Electoral. Astfel, in California este suficient ca un candidat sa obtina un singur vot in plus fata de rivalul sau pentru a obtine sustinerea a 55 de mari electori.

Din cauza sistemului, Obama si Romney privilegiaza zece state-cheie din 50, printre care Ohio, Florida, Iowa si Colorado, care ar putea trece de la o tabara la alta, putand astfel sa decida rezultatul alegerilor.

Marii electori, de cele mai multe ori alesi locali, se reunesc in capitala fiecarui stat pentru a alege oficial presedintele si vicepresedintele in prima zi de luni care urmeaza celei de-a doua zi de miercuri din luna decembrie, in acest an data fiind de 17 decembrie.

In mod ciudat, nimic nu ii obliga pe marii electori sa respecte votul popular. Aproape 700 de propuneri de amendament vizand modificarea sau eliminarea Colegiului Electoral pentru instaurarea sufragiului universal direct au fost prezentate in zadar Congresului in cursul ultimelor 200 de ani.

Presedintele ales, Obama sau Romney, va deveni cel de-al 45-lea al Statelor Unite ale Americii, urmand sa fie investit in functie la 20 ianuarie.

Cele 10 state-cheie in care se va decide rezultatul alegerilor

Numele viitorului presedinte al Statelor Unite ale Americii depinde de zece state puternic disputate, care au fost castigate toate de Barack Obama in 2008, scrie AFP. Pentru a fi alesi, candidatii trebuie sa obtina o majoritate de 270 de mari electori.

Statele-cheie, de la cel mai mare la cel mai mic, sunt urmatoarele:

FLORIDA (29 de mari electori)

Este cel mai mare stat dintre cele 10, in care campania este una costisitoare. In Florida s-a decis in 2000 rezultatul cursei prezidentiale la care au participat George W. Bush si Al Gore, la o diferenta foarte mica. Statul si-a modernizat sistemul electronic de vot, dar, de la deschiderea birourilor de vot, la 27 octombrie, la acestea s-au format cozi lungi de asteptare. Populatia este eterogena, formata din numerosi pensionari, mai degraba republicani, si numerosi alegatori de origine hispanica (mai ales republicani) si portoricani (majoritatea democrati).

Media sondajelor: 48,9 la suta pentru Romney si 47,4 la suta pentru Obama.

PENNSYLVANIA (20 de mari electori)

Castigat in 2008 de Barack Obama, statul este divizat intre centrul sau rural, puternic republican, si marile orase Philadelphia si Pittsburgh, unde populatia de culoare si clasa muncitoare au votat in numar mare pentru Obama in 2008, oamenii fiind mobilizati de echipele de campanie care au mers din usa in usa. Exploatarea gazelor de sist si problema fracturarii hidraulice in vestul statului, pe care Mitt Romney le incurajeaza, reprezinta factori importanti in aceasta cursa.

Media sondajelor: 49,5 la suta pentru Obama si 44,8 la suta pentru Romney.

OHIO (18 mari electori)

Statul a fost castigat in 2008 de Barack Obama, iar in 2000 si 2004 de George W. Bush. Ohio este prezentat frecvent drept un "microcosmos" al SUA, cu marile sale orase, zone industriale si muncitori, dar si cu zonele sale rurale, unde agricultura si exploatarea gazelor de sist reprezinta motoarele economiei. Mitt Romney si partenerul sau de cursa Paul Ryan au petrecut aici mai mult timp decat in oricare alt stat. Barack Obama a organizat in Ohio trei mitinguri electorale cu doua zile inainte de scrutinul din 2008.

Media sondajelor: 48,6 la suta pentru Obama si 46,5 la suta pentru Romney.

CAROLINA DE NORD (15 mari electori)

In 2008, Obama si-a adjudecat acest stat conservator din sudul SUA gratie votului din marile orase, cum ar fi Charlotte si Raleigh. Restul statului este rural si foarte conservator, un referendum care viza modificarea Constitutiei pentru a interzice casatoriile si orice alt tip de uniune civila intre persoane de acelasi sex fiind aprobat de alegatori in luna mai.

Media sondajelor: 50,3 la suta pentru Obama si 46,5 la suta pentru Romney.

VIRGINIA (13 mari electori)

Victoria lui Barack Obama din 2008 a fost o premiera pentru un democrat incepand din 1964 in acest stat cu traditie conservatoare, in care s-a aflat capitala confederata in timpul Razboiului de Secesiune. Cresterea demografica rapida din nordul statului, aflat in apropiere de Washington, le-a permis democratilor sa-si intareasca randurile, dar Romney conteaza pe mobilizarea din zona Norfolk, unde numerosii militari ar putea fi sensibili la promisiunile lui de a majora bugetul apararii.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la suta.

WISCONSIN (10 mari electori)

In planul lor de lupta, democratii nu si-au imaginat ca statul Wisconsin ar putea cadea in mainile republicanilor, dar numirea lui Paul Ryan, reprezentant al acestui stat in Congres, drept coechipier al lui Mitt Romney a schimbat datele problemei. De asemenea, guvernatorul republican Scott Walker s-a facut cunoscut pe plan national prin lupta sa impotriva sindicatelor.

Media sondajelor: 49,3 la suta pentru Obama si 47 la suta pentru Romney.

COLORADO (9 mari electori)

Traditional republican, acest stat cu relief muntos a atras in ultimul timp locuitori din vestul Americii, mai progresisti, si hispanici. Democratii si-au organizat aici Conventia de investitura in 2008.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la suta.

IOWA (6 mari electori)

Trambulina pentru candidatura lui Obama in 2008, dupa victoria sa la alegerile primare in fata lui Hillary Clinton, statul Iowa are numerosi alegatori evanghelici si agricultori, dependenti de subventiile federale. Mitt Romney a iesit pe locul doi in Iowa la alegerile primare din ianuarie, in confruntarea cu ultraconservatorul Rick Santorum.

Media sondajelor: 49 la suta pentru Obama si 46,7 la suta pentru Romney.

NEVADA (6 mari electori)

Puternic afectat de criza imobiliara, statul Nevada inregistreaza cea mai ridicata rata a somajului din tara (11,8 la suta fata de 7,8 la suta media nationala). Sprijinul populatiei hispanice l-ar putea ajuta pe Barack Obama, dar in acest stat se afla si o comunitate mica de mormoni fidela lui Mitt Romney.

Media sondajelor: 50 la suta pentru Obama si 47,6 la suta pentru Romney.

NEW HAMPSHIRE (4 mari electori)

Mic stat din nord-est care nu a votat decat de doua ori pentru un democrat la ultimele sase alegeri prezidentiale, New Hampshire ar putea inclina spre Mitt Romney, care a fost un guvernator popular si moderat al statului invecinat Massachussetts din 2003 pana in 2007. In ciuda dimensiunii statului, Barack Obama si-a facut campanie aici de sase ori incepand din iunie, iar Mitt Romney, de opt ori.

Media sondajelor: 48,8 la suta pentru Obama si 46,8 la suta pentru Romney.