Avizul Parlamentului in aceasta privinta este doar consultativ. 

In iunie, procesul a primit deja unda verde din partea Comisiei Europene, a Bancii Centrale Europene, apoi a ministrilor din zona euro, care au considerat ca Lituania prezinta un "grad ridicat de convergenta durabila cu zona euro" si ca indeplineste conditiile necesare. 

Statele membre UE trebuie sa se pronunte la 23 iulie. 

Vilnius vede euro ca un zid de aparare impotriva Rusiei si ca pe o modalitate de consolidare a pozitiei sale politice in Europa.

Tara baltica, ce are trei milioane de locuitori, membru UE din 2004, Lituania se alatura vecinilor sai, Estonia si Letonia, care au trecut la euro in 2011 si, respectiv, 2014. 

"Europa si euro constituie o oaza de pace geopolitica", a subliniat marti in fata Parlamentului European tanarul eurodeputat conservator lituanian Gabrielius Landsbergis, nepotul parintelui independentei lituaniene Vytautas Landsbergis. 

"Populatia va resimti efectele pozitive ale euro", a subliniat la randul sau eurodeputatul socialist lituanian Vilija Blinkeviciute. 

Raportorul conservator german Werner Langen a observat ca Lituania prezinta "o rata de schimb stabila, o inflatie scazuta in pofida unei dependente energetice in crestere (...), o indatorare publica redusa, un deficit limitat" si toate acestea "in pofida crizei financiare".