Spatiul Schengen ramane inchis pentru romani. Lituania, viitoarea presedinta UE, "nu este optimista" in privinta extinderii
Schengen
Lituania, care preia presedintia Uniunii Europene (UE) la 1 iulie, nu este optimista cu privire la mult-amanata aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, a declarat marti emisarul Vilniusului la Bruxelles, relateaza site-ul Euractiv.com, scrie Mediafax.
Este "foarte dificil" sa se promita ceva in legatura cu dificilul dosar al aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, a declarat Raimundas Karoblis, reprezentantul permanent al Lituaniei la Bruxelles, intr-o conferinta sustinuta in capitala belgiana in care a prezentat prioritatile presedintiei tarii sale.
Comisia Europeana (CE) considera ca Bulgaria si Romania sunt pregatite sa adere la Schengen inca din 2010, dar un numar de state membre UE au blocat procesul, citand diverse motive, de la un control slab la frontiere, coruptie si o lipsa de progrese in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si pana la "beneficii turistice" pentru minoritatile etnice de romi din cele doua tari.
O serie de presedintii UE au plasat aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen intre prioritatile lor, Ungaria si Polonia fiind deosebit de angajate in avansarea dosarului, in 2011. Presedintiile care au urmat, daneza, cipriota si cea curenta, irlandeza, au fost, insa, mai putin active, opozitia Olandei fiind deosebit de puternica in aceasta perioada.
Karoblis a declarat ca "poate va fi bine" ca aderarea la Schengen sa fie introdusa la capitolul "Open Europe" al prioritatilor tarii sale. Insa el a adaugat imediat ca tara sa prefera sa introduca pe lista de prioritati zone in care pot fi atinse progrese in mod realist.
"In ceea ce ne priveste, avand in vedere rezultatele, este foarte dificil sa promitem ceva. Va depinde si de ceea ce se va intampla pe teren, care vor fi progresele inregistrate in Romania si Bulgaria, iar pe de alta parte de pozitia statelor membre ce au in continuare ingrijorari", a declarat diplomatul.
Karoblis a apreciat ca asa-numitul turism "social" sau "pentru primirea de ajutoare" a agravat cazul si mai mult.
Ingrijorarile Marii Britanii si Germaniei cresc inainte de anularea restrictiilor impuse muncitorilor din Romania si Bulgaria in UE, care vor disparea la 1 ianuarie 2014. In particular, populatia de etnie roma din Bulgaria si Romania este considerata drept o amenintare la adresa fondurilor sociale ale tarilor occidentale.
"Vom incerca sa analizam posibilitatile si sa cautam un acord in decembrie", a spus diplomatul, referindu-se la Consiliul pentru Justitie si Afaceri Interne programat la 5-6 decembrie, cand poate fi adoptata o decizie privind integrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul european de libera circulatie.
Insa el a adaugat ca nu este optimist in acest sens, avand in vedere experienta presedintiilor UE anterioare.
"Sincer, pana acum nu am observat imbunatatiri majore ale atmosferei in acest sens. Insa, da, este necesar sa continuam sa insistam si sa incercam", a subliniat Raimundas Karoblis, adaugand ca ramane de vazut daca solutia va veni in timpul presedintiei Lituaniei sau unor "presedintii viitoare".
Pe acelasi subiect: