AFP: Washingtonul pare ca merge ca pe oua in fata furiei Rusiei, in dosarul ucrainean
Washingtonul pare sa aiba o atitudine concesiva in fata furiei Rusiei in dosarul ucrainean, prin declaratii masurate, prudenta pe tema noului regim si o insistenta asupra cooperarii cu Moscova, departe de o atmosfera caracteristica Razboiului Rece, comenteaza AFP.
Premierul rus Dmitri Medvedev a lansat un avertisment luni, dupa un weekend in care evenimentele s-au succedat frenetic la Kiev - fuga presedintelui aliat al Moscovei Viktor Ianukovici, destituirea sa de catre Parlament si desemnarea lui Oleksandr Turcinov ca sef interimar al Executivului, transmite Mediafax.
"Unii dintre partenerii nostri occidentali il considera legitim (...). Mi se pare o aberatie sa consideri legitim ceea ce de fapt este rezultatul unei revolte", a declarat premierul rus.
Casa Alba a pastrat ambiguitatea asupra statului pe care-l are Turcinov in ochii sai. Un purtator de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney, a subliniat ca Parlamentul "si-a ales presedintele in mod legal".
Notand ca este evident ca Ianukovici "nu conduce in mod activ tara la ora actuala", totusi, Carney nu l-a numit pe Turcinov presedinte interimar. El a evocat, in schimb, "necesitatea crearii unui Guvern pluripartidic de coalitie, un Guvern de tehnocrati care va putea sa ajute Ucraina sa adopte deciziile importante care se impun, in special in domeniile economic si financiar, in asteptarea alegerilor anticipate".
Carney a subliniat ca tara sa este pregatita "sa sustina Ucraina in reformele necesare in vederea revenirii la stabilitate economica. Aceasta sustinere ar putea sa constea intr-un program FMI".
Potrivit unui oficial american de rang inalt, sustinerea ar fi comparabila cu un imprumut rusesc in valoare de 15 miliarde de dolari, convenit de Ianukovici, incert in prezent, in contextul in care Ucraina risca intrarea intr-o incetare de plati.
Washingtonul - dupa patru zile de la o convorbire telefonica intre presedintii american Barack Obama si rus Vladimir Putin - a incercat totodata sa transmita mesajul ca Moscova are interesul unui tranzitii pasnice in cadrul puterii la Kiev.
Un pas inapoi
Criza care a condus la plecarea lui Ianukovici de la putere in urma unor confruntari sangeroase a fost provocata de refuzul presedintelui destituit a unei apropieri de Uniunea Europeana, in favoarea legaturilor istorice cu Moscova. Dar "nu exista nicio contradictie in faptul ca Ucraina si ucrainenii se apropie de Europa si faptul ca isi pastreaza legaturile culturale si economice de lunga durata cu Rusia", a dat asigurari Carney.
Colega sa de la Departamentul de Stat, Jennifer Psaki, a respins ideea ca Ucraina este scena unei lupte pentru influenta intre Statele Unite si UE, pe de o parte, si Rusia, pe de alta parte.
"Este o perspectiva foarte (caracteristica) «Razboiului Rece» de a vedea lucrurile", a apreciat ea.
"Pozitia Statelor Unite a fost coerenta si clara. Nu credem ca o tara sau alta poate sa impuna destinul acestor tari din Europa de Est si Caucaz. Locuitorii acestor tari, printr-un proces democratic, sunt cei care este necesar sa adopte propriile decizii", a declarat, pe de alta parte, un oficial american de rang inalt, sub protectia anonimatului.
UE s-a implicat mai mult in gestionarea tulburarilor din Ucraina in ultimele zile, prin prezenta la Kiev, joi, a sefilor diplomatiilor germana, poloneza si franceza. Insa, dupa activismul de care a dat dovada la Kiev adjuncta secretarului de Stat pentru Europa Victoria Nuland, Washingtonul pare ca vrea sa faca un pas inapoi. Numarul doi in ierarhia Departamentului de Stat, William Burns, urmeaza sa efectueze marti o vizita in Ucraina, la o zi dupa vizita efectuata de catre Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Catherine Ashton.
Americanii "se gandesc, cu siguranta, ca au nevoie de o relatie constructiva cu Rusia in numeroase dosare, indiferent ca este vorba despre Siria sau Iran", noteaza Joerg Forbrig, un specialist in regiunea Europa de Est din cadrul grupului de reflectie German Marshall Fund. Iar "un rol mai activ al Statelor Unite in dosarul ucrainean ar putea sa implice riscuri la adresa acestei cooperari", a declarat el pentru AFP. Deci, "americanii fac un pas inapoi, pentru a nu provoca Moscova", apreciaza expertul german.