In criza, dar premiata. Uniunii Europene i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace
UPDATE: Uniunea Europeana, afectata de cea mai importanta criza din istoria sa, a primit in mod oficial Premiul Nobel pentru Pace, care i-a fost decernat pentru rolul pe care l-a jucat in transformarea "unui continent in razboi intr-un continent al pacii", relateaza AFP.
In fata a aproximativ de 20 de sefi de stat si de guvern, inclusiv presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel, asezati unul alaturi de celalalt, care s-au ridicat cu totii pentru a saluta asistenta, presedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland, a inmanat prestigioasa distinctie celor trei reprezentati ai UE.
Uniunea Europeana (UE), dur afectata de criza, incapabila sa ajunga la un acord asupra bugetului sau si avand pareri impartite in plan diplomatic, nu a afisat nici macar o unitate de fatada, astazi, la Oslo, unde a primit Premiul Nobel pentru Pace, potrivit AFP.
O serie de lideri europeni, inclusiv premierul britanic David Cameron, au decis sa nu ia parte la ceremonie, un semn al unei lipse de entuziasm fata de proiectul european, chiar daca UE se pregateste sa primeasca in vara al 28-lea stat membru, si anume Croatia.
"Nu voi merge. Va fi suficienta lume care sa primeasca premiul", declara Cameron pe un ton ironic, in octombrie.
In ochii unei parti a opiniei publice, UE a devenit un "monstru birocratic", iar partidele populiste si eurosceptice prospera aproape pe intregul continent.
Atribuirea suprinzatoare a Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene a provocat agitatie, mai ales deoarece Europa se confrunta cu o criza care pune la incercare solidaritatea intre tari bogate din Nord si tari indatorate din Sud, supuse unor cure severe de austeritate.
O serie de laureati ai Premiului Nobel, intre care arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu sau liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea Lech Walesa, au contestat dur optiunea Comitetului Nobel.
In mod paradoxal, premiul este atribuit intr-o tara ca Norvegia, care a refuzat in doua randuri, prin referendum, sa adere la blocul european si care ramane sceptica fata de Uniune.
Reuniuni repetate si uneori tensionate, care au avut loc incepand din 2009 in incercarea de solutionare a unei crize a datoriilor, au relevat dificultatile cu care se confrunta cele 17 state membre ale zonei euro in a se intelege.
Grecia a fost salvata multumita unei solidaritati, insa pretul pe care il are de platit este insuportabil la nivel social. Nivelul somajului in Grecia va "atinge si depasi 26% in 2013 si 2014", in special din cauza unei recesiuni neobisnuite pe timp de pace, tocmai a anuntat Banca Greciei.
Recentul esec al sefilor de stat si de Guvern UE cu privire la bugetul pentru peroada 2014-2020 a afectat, de asemenea, imaginea Uniunii. Un nou summit urmeaza sa incerce sa ajunga la un compromis la inceputul anului viitor, insa pozitiile partilor par ireconciliabile in prezent.
Spectacolul dezacordului a continuat saptamana aceasta, dupa ce ministrii de Finante UE s-au despartit fara sa ajunga la un acord asupra dosarului supervizarii bancare, o prima etapa indispensabila a unui proiect privind o aprofundare a unei uniuni economice.
Pe acelasi subiect: