"Toti observatorii externi sunt de acord ca euro si politica de salvare a euro divizeaza in acest moment europenii. Este vorba despre diviziuni intre state, dar si in interiorul statelor, unde curente extremiste si nationaliste devin mai puternice. Nu este benefic pentru pace. In ansamblu, euro a fost contraproductiv", a afirmat Stiglitz.

"Situatia actuala este instabila. Aceasta va conduce fie la o mai mare integrare, fie la mai putina. Este posibil ca parintii fondatori sa fi avut dreptate (sa creeze euro), dar ei si-au imaginat cu siguranta o evolutie naturala spre o uniune politica si nu o uniune fortata pentru a evita un dezastru", a adaugat acest reprezentant al curentului neo-keynesian, care a fost recompensat in 2001 cu premiul Nobel pentru Economie.

Totodata, Joseph Stiglitz a salutat acordarea, vineri, a premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene. "UE a fost creata ca un proiect al pacii si a asigurat pacea in Europa. Asa ca merita premiul", a afirmat el. Totusi, "UE nu este acelasi lucru cu zona euro", a subliniat acesta.

Citeste si:

Premiul Nobel pentru economie a fost castigat de americanii Alvin Roth si Lloyd Shapley