Intr-un interviu pentru Reuters, viceguvernatorul bancii centrale Khan Afzal Hadawal a afirmat ca increderea in economie a scazut atat de puternic in peste un deceniu de razboi incat banii sunt scosi masiv din tara in valize si alte bagaje, fiind dusi in regiuni mai sigure, precum Dubai.

Economia afgana este puternic dependenta de ajutoarele straine si de productia de opiu. Afganistan este cel mai mare producator de opiu din lume.

In biroul sau, in cladirea darapanata a bancii centrale din centrul capitalei Kabul, Hadawal s-a aratat putin increzator in limita de 20.000 de dolari recent impusa de stat pentru sumele care pot fi scoase din tara.

Planurile SUA de a se retrage din Afganistan produc nervozitate in randul oficialilor precum Hadawal, noteaza Reuters. Autoritatile americane vor sa aduca in locul trupelor, care se pregatesc sa se retraga la sfarsitul anului 2014, consilieri si posibil trupe speciale. Controlul securitatii, esentiale pentru economie, va reveni astfel trupelor afgane.

Jumatate din suma totala de circa opt miliarde de dolari este scoasa din Afganistan prin intermediul aeroportului din capitala tarii.

"Fondurile de opt miliarde de dolari sunt duble fata de activele bancii centrale", a spus Hadawal. De asemenea, acestea depasesc de aproape doua ori bugetul de stat pe 2011.

Un raport de audit realizat anul trecut de SUA a aratat ca este aproape imposibil de depistat unde au ajuns fonduri de miliarde de dolari cheltuite in ultimii ani pe proiecte de securitate si dezvoltare, avand in vedere sistemul disfunctional de urmarire a datelor financiare si supraveghere bancara.