Adio celei mai mari puteri a lumii. De ce tot mai multi americani renunta la cetatenie
2.353 de americani care traiesc in afara Statelor Unite au ales sa renunte la cetatenia americana de la inceputul anului pana in prezent, dupa ce a fost inasprita legea care impune controlul statului asupra activelor detinute de americani in strainatate, relateaza Bloomberg.
In trimestrul III din acest an, 776 de persoane au renuntat la cetatenia americana, cu 39% mai multe decat in aceeasi perioada din 2013, cand 560 de oameni au luat aceasta decizie, potrivit datelor publicate de administratia SUA.
La inceputul lunii iulie, administratia Statelor Unite a inasprit legea prin care cetatenii americani isi puteau tine secrete activele detinute. Potrivit acesteia, institutiile financiare din SUA impun o taxa de 30% pe platile efectuate catre bancile straine care nu accepta sa furnizeze date despre americanii care au conturi la respectivele institutii financiar.
Legea permite SUA sa aiba acces la informatii despre activitatile financiare din afara tarii, efectuate de cetatenii americani de la peste 77.000 de institutii si 80 de guverne.
Cresterea numarului de persoane care renunta la cetatenia americana are loc si in contextul in care peste 100 de banci din Elvetia, care mentineau confidentialitatea datelor clientilor privati, au acceptat sa dezvaluie informatii despre acestia, pentru a evita punerea sub acuzare pentru ca au acoperit americani investigati pentru evaziune fiscala.
SUA, care impun impozite cetatenilor sai indiferent de locul de resedinta al acestora, a intreprins din ce in ce mai multe actiuni pentru investigarea unor evazionisti, dupa ce UBS, cea mai mare banca elvetiana, a platit o penalitate in valoare de 780 de milioane de dolari intr-un caz de evaziune din 2009. Tot atunci, UBS a prezentat autoritatilor americane date despre aproape 5.000 de conturi. In ultimii cinci ani, penste 9.000 de persoane au renuntat la cetatenia americana.