Activele populatiei din SUA au depasit nivelul anterior crizei
Activele populatiei din SUA au crescut in primul trimestru cu 4,5%, la 70.300 miliarde de dolari, un nou maxim istoric, depasind pentru prima data varful atins inainte de recesiunea si criza financiara de acum cinci ani, datorita performantelor actiunilor pe bursa si revenirii pietei imobiliare.
Averea neta a gospodariilor si organizatiilor non-profit din SUA a urcat cu 3.000 de miliarde de dolari in perioada ianuarie-martie, reprezentand o crestere de 4,5% fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit unui raport al Rezervei Federale.
Astfel, cresterea actiunilor la bursa si evolutia pozitiva a valorii locuintelor a ajutat americanii sa-si imbunatateaca situatia financiara, in pofida taxei mai mari pe salariu perceputa in acest an.
Mentinerea dobanzilor la niveluri reduse de catre Rezerva Federala si imbunatatirea situatiei de pe piata muncii ar trebui sa sprijine in continuare finantele americanilor, intr-o economie in care consumul are o pondere de 70% din PIB.
Astfel, averea neta a populatiei din SUA a depasit cu 2.290 miliarde de dolari varful atins inaintea recesiunii, de 68.100 miliarde de dolari, inregistrat in trimestrul al treilea al anului 2007. In ultimele trei luni ale anului trecut, indicatorul a inregistrat o valoare de 67.300 miliarde de dolari.
Valoarea activelor financiare detinute de gospodariile din SUA, inclusiv actiuni si fonduri de pensii, a crescut in primul trimestru cu 2.100 miliarde de dolari, la 57.700 miliarde de dolari, potrivit raportului Rezervei Federale.
Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 3% in perioada 29 martie - 5 iunie, dupa un avans de 10% in primul trimestru.
Activele imobiliare detinute de populatie valoraeza cu 836,8 miliarde de dolari mai mult decat in ultimul trimestru al anului trecut.
Totodata, odata cu cresterea valorii locuintelor, americanii si-au redus datoriile in primul trimestru din acest an. Soldul creditului gospodariilor a scazut cu 0,6% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, declin determinat in principal de reducerea cu 2,3% a creditelor ipotecare. Alte forme de credit de consum, precum cele auto sau destinate studiilor, au inregistrat o crestere de 5,7%.
Pe acelasi subiect: