Investigatia face parte din actiunile "care au dat o lovitura devastatoare secretului bancar din Elvetia", potrivit site-ului institutiei, care nu a precizat numele bancilor anchetate. 

In 2009, procuratura americana a acuzat UBS, cea mai mare banca elvetiana, ca a ajutat clientii americani sa faca evaziune fiscala, scrie Bloomberg.

Pentru a evita un proces, UBS a recunoscut ca a favorizat evaziunea, a platit 780 milioane de dolari si a predat serviciului fiscal american (Internal Revenue Service-IRS) date referitoare la peste 250 de conturi. Ulterior UBS a furnizat date privind alte 4.450 de conturi. 

Procuratura a deschis 150 de investigatii federale impotriva unor clienti ai unor banci offshore si a pus sub acuzare 43 de persoane pentru facilitarea ascunderii de fonduri in paradisuri fiscale. 

"In plus, au fost deschise investigatii impotriva a opt banci offshore, din intreaga lume. Aceste eforturi au dat secretului bancar elvetian o lovitura devastatoare", potrivit Departamentului Justitiei. 

Este pentru prima oara cand Departamentul de Justitie a precizat ca investigheaza opt banci. 

"Este extrem de neobisnuit ca guvernul sa anunte deschiderea unei investigatii federale de catre Inalta Curte. Faptul ca guvernul a confirmat ca sunt investigate opt banci offshore arata ca eforturile in aceasta directie sunt mai avansate decat se stia", a declarat Jeffrey Neiman, fost procuror federal care a lucrat la cazul UBS. 

Credit Suisse, a doua mare banca din Elvetia, a anuntat in iulie ca face obiectul unei investigatii penale in Statele Unite pentru favorizarea evaziunii fiscale, scrie Mediafax.