Acord între cei mai mari producători de petrol din lume. Arabia Saudită și Rusia s-au înțeles să reducă producția, pentru a forța creșterea prețurilor
Petrol
Principalii producători de petrol a lumii, în frunte cu Arabia Saudită şi Rusia, s-au înţeles asupra unei reduceri a producţiei cu 10 milioane de barili pe zi în lunile mai şi iunie, a anunţat vineri Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Cu toate acestea, ministrul Energiei din Arabia Saudită a subliniat că acordul convenit joi este condiţionat de participarea Mexicului pentru a intra în vigoare.
"Sper că Mexicul îşi va da seama de beneficiile acestui acord nu doar pentru Mexic ci pentru întreaga lume. Întregul acord depinde de alăturarea Mexicului", a declarat ministrul saudit al Energiei, Abdulaziz bin Salman.
Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piaţa petrolieră mondială, unde oferta era deja excedentară, iar acum a ajuns la un nivel fără precedent, având în vedre restricţiile de deplasare adoptate în întreaga lume pentru a evita propagarea virusului. Din cauza restricţiilor cererea mondială de petrol a scăzut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi, sau aproximativ 30% din producţia mondială, potrivit Agerpres.
OPEC, Rusia şi alţi producători de petrol, regrupaţi în alianţa OPEC+, şi-au prezentat joi planurile pentru a-şi reduce producţia cu peste o cincime însă au subliniat că un acord final depinde de alăturarea Mexicului, care potrivit surselor consideră că efortul care i se solicită este excesiv comparativ cu alţi producători.
O nouă reuniune este prevăzută pentru data de 10 aprilie, tot în sistem de videoconferinţă, "pentru a decide măsuri suplimentare, atât cât a fi nevoie pentru a echilibra piaţa", a precizat OPEC.
De asemenea, Arabia Saudită va găzdui vineri la ora 12.00 GMT o videoconferinţă a miniştrilor Energiei din G20, grupul principalelor economii ale lumii, care vor examina la rândul lor posibilitatea uni acţiuni concertate.
Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.
În primul trimestru din 2019, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului la ţiţei din ultimii 18 ani, după ce măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea pe plan global, iar Arabia Saudită şi Rusia au intensificat bătălia pentru cota de piaţă.
Pe acelasi subiect: