Summit la Bruxelles. Presedintele Parlamentului European cere suspendarea negocierilor UE-SUA privind acordul de liber-schimb
UPDATE: Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cere, cu ocazia summitului Consiliului European, suspendarea negocierilor intre UE si SUA pentru acordul de liber-schimb, in contextul acuzatiilor privind spionajul practicat de serviciile secrete americane.
Reuniunea Consiliului European a inceput, joi dupa-amiaza, la Bruxelles, in contextul scandalului privind spionajul american, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, al carei telefon mobil probabil a fost monitorizat de Statele Unite, a declarat ca "spionajul intre prieteni nu se face", cu ocazia venirii la summitul Consiliului European.
Presa germana aprecia joi ca aceasta dezvaluire este un afront pentru cancelar, care s-a aratat intelegatoare de la inceputul aparitiei informatiilor despre spionajul efectuat de NSA.
Potrivit cotidianului Le Monde, Agentia de Securitate Nationala (NSA) a strans peste 70 de milioane de inregistrari de date telefonice ale unor cetateni francezi. Aceste descoperiri in lant au loc dupa primele dezvaluiri ale lui Edward Snowden, in primavara, privind vastul sistem de supraveghere cibernetica american, ce viza in special institutiile europene.
Chiar daca problemele referitoare la spionaj tin de fiecare stat in parte si nu de UE, mai multe tari, in special Franta vor sa profite de scandal pentru a grabi progresele in privinta propunerii Comisiei Europene privind protectia datelor, asupra careia europenii stagneaza de mai multe luni.
Bruxelles-ul vrea ca marile grupuri de Internet sa obtina consimtamantul prealabil al persoanelor pentru utilizarea datelor lor personale, sub pedeapsa unor amenzi.
La randul sau, Parlamentul European a cerut, miercuri, Comisiei Europene sa suspende un acord UE-Statele Unite privind transferul datelor bancare, semnat in cadrul luptei impotriva finantarii terorismului. Dar Comisia a refuzat, reamintind ca nu dispune de nicio dovada ca textul semnat in 2010 a fost incalcat si ca asteapta "garantii scrise" pe care le-a cerut Washingtonului.
Celalalt subiect care ar urma sa domine discutiile sefilor de stat si de guvern va fi politica imigratiei, la trei saptamani de la tragedia din Lampedusa.
Liderii tarilor europene din sud, confruntati cu afluxul imigrantilor in Marea Mediterana, Italia si Malta, dar si Grecia, Spania si Ciprul le vor cere omologilor lor mai multa solidaritate concreta, la trei saptamani de la drama produsa in apropierea coastelor insulei Lampedusa, soldata cu peste 360 de morti.
Ei nu vor sa se mai multumeasca cu vorbe. Seful Guvernului italian, Enrico Letta, cere o consolidare a Frontex, agentia de supraveghere a frontierelor europene.
Maltezul Joseph Muscat vrea ca UE sa se doteze cu o "strategie clara", in timp ce spaniolul Mariano Rajoy a cerut miercuri un "efort comun al intregii Uniuni" pentru controlul la frontiere.
Intr-un proiect de concluzii la inceputul saptamanii, sefii de stat si de guvern ar urma sa se limiteze la a cere "sa se faca mai multe pentru evitarea" altor drame. Ei vor amana pana in 2014, respectiv dupa alegerile europene, definirea unei "politici pe termen lung" in materie de azil si imigratie.
Potrivit unor surse diferite, mai multe tari din sud au cerut vehement o ameliorare a textului. A fost elaborata o noua versiune care cere la "consolidarea" Frontex in Marea Mediterana si la o "politica de retur mai eficienta".
Textul cere, de asemenea, punerea in aplicare "rapida" de catre statele membre Eurosur, un nou sistem perfectionat de control, in special pe mare. Acesta vorbeste, de asemenea, despre noua "task force" destinata trecerii in revista a mijloacelor aflate deja la dispozitia UE. O prima reuniune este prevazuta joi si o evaluare este asteptata in decembrie.
Pentru a trata "radacinile" raului, liderii vor trebui, de asemenea, sa pledeze pentru o "mai buna cooperare" cu tarile de origine si tranzit, pentru a lupta in special impotriva traficului de fiinte umane.
Merkel: Zona euro are nevoie de mai multa coordonare in privinta politicilor economice
Tarile din zona euro au nevoie de o coordonare mai buna a politicilor economice pentru a ramane competitive la nivel international si pentru a stimula cresterea, a declarat, joi, cancelarul german, Angela Merkel.
Reprezentantii statelor UE vor discuta si urmatorii pasi ai introducerii unei uniuni bancare care ar trebui sa stabilizeze sistemul financiar european.
Statele nu au ajuns inca la un acord referitor la organizarea si finantarea unei autoritati europene capabile sa salveze sau sa lichideze institutii fiananciare cu probleme.
Pe acelasi subiect: