A cazut primul colos in China. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari a intrat in faliment, din cauza datoriilor
Kaisa Group este primul dezvoltator imobiliar din China care a intrat in incapacitate de plata din cauza datoriilor care depasesc 2,5 miliarde de dolari, scrie BBC News.
Compania, cu sediul central la Shenzen, a anuntat ca nu a reusit sa achite datoriile catre doi creditori externi, ceea ce a ridicat ingrijorari legate de solvabilitatea companiei.
Kaisa a imprumutat miliarde de dolari pentru a cumpara o multitudine de terenuri in China, dar compania a inceput sa aiba probleme atunci cand autoritatile au blocat o parte dintre proiecte, in urma unor acuzatii de coruptie.
Presedintele chinez Xi Jinping a declansat una dintre cele mai ample investigatii de coruptie din tara, care a avut ca rezultat suspendarea activitatii mai multor companii si acuzarea mai multor demnitari de rang inalt.
Investitorii urmaresc cu atentie ce se intampla la Kaisa, dupa ce autoritatile au pus sechestru pe active, iar conducerea a demisionat anul trecut, ridicand ingrijorari cu privire la falimentul companiei.
Fondatorul si directorul general Kwok Ying Shing a demisionat pe neasteptate pe 31 decembrie, din motive de sanatate, dar s-a intors in companie luna trecuta.
Actiunile firmei au fost, de asemenea, suspendate de la bursa din Hong Kong in decembrie, dupa ce au pierdut mai mult de jumatate din valoarea de piata, iar agentiile de evaluare financiara au scazut ratingurile companiei.
Kaisa a primit recent permisiunea de a continua proiectele blocate de autoritati, dar problemele companiei au erodat increderea investitorilor, care au bagat bani in marile proiecte imobiliare din China.
Orice problema de pe piata imobiliara din China este urmarita cu atentie, pentru ca acest sector aduce cei mai multi bani in PIB-ul tarii, iar pierderea increderii investitorilor poate declansa un dezastru financiar asemanator celui din SUA, din 2008.
Obligatiunile companiei emise in dolari s-au prabusit dupa anuntarea defaultului, ceea ce pune dezvoltatorul in imposibilitatea de a-si indeplini angajamentele financiare.
Nomura: Bula imobiliara din China s-a spart. Incepe declinul celei de-a doua economii a lumii
Analistii avertizeaza de mai mult timp ca bula speculativa de pe piata imobiliara din China se va sparge mai devreme sau mai tarziu, iar consecintele vor fi dezastruoase atat pentru Beijing, cat si pentru restul lumii.
Economistii de la Nomura aratau, anul trecut, ca bula imobiliara s-a spart deja, iar cresterea economica a tarii ar urma sa scada dramatic, daca Beijingul nu ia noi masuri de stimulare.
Grupul financiar japonez Nomura este una dintre cele mai critice institutii financiare la adresa politicii Beijingului de pe piata imobiliara, analistii acesteia atragand atentia in repetate randuri in ultimii ani in legatura cu un posibil colaps al acestui sector.
Marimea sectorului imobiliar este estimata undeva intre 15% si 25% din economie. In timp ce majoritatea analistilor considera ca explozia imobiliara din orasele mici se tempereaza, cei de la Nomura sustin ca problema este una la nivel national si ca se extinde sistematic.
Datele arata ca numarul cladirilor aflate in constructie s-a redus cu 25%, iar numarul vanzarilor de proprietati a cazut dramatic. Preturile sunt si ele in scadere puternica, in special in orasele mici si medii.
Nomura se asteapta ca PIB-ul Chinei sa creasca cu doar 6,8%, in 2015, iar un scenariu si mai pesmisit indica o crestere sub 5% pentru patru trimestre consecutive.
Daca piata imobiliara incetineste dupa cum estimeaza Nomura, partenerii de afaceri ai Chinei vor avea de asemenea de suferit. Exportatorii care asigura materialele si echipamentele necesare pentru constructii vor inregistra o cadere puternica.
Potrivit analistilor de la Nomura, Beijingul va relaxa cel mai probabil politica fiscala, pentru a ajuta sectorul. Guvernele locale, de asemenea, vor incepe se ceara ajutor financiar de la centru. Aceste masuri vor fi bune pe termen scurt, dar nu vor fi suficiente pentru a corecta dezechilibrele structurale din sectorul imobiliar, care va avea nevoie de “ajustari dureroase inevitabile”.
Mai multe despre:
#China#imobiliare
Pe acelasi subiect: