Vosganian: Oltchim are 793 mil. euro datorii, record absolut al industriei economiei nationale. Procedura de privatizare, in iunie
Procedura de privatizare a combintului Oltchim ar trebui sa incepa in luna iunie, afirma ministrul Economiei. Varujan Vosganian a precizat ca evaluarile finale arata ca unitatea are datorii de 793 de milioane de euro, fiind "un fel de cutie neagra a crizei de management a proprietatii de stat".
"Ieri (n.r miercuri) mi-au comunicat administratorii judiciari evaluarile finale privind datoriile Oltchim. Din pacate, Oltchim este record absolut al industriei economiei nationale. Nu a existat nicio companie din industria prelucratoare care sa adune datorii atat de mari - 793 de milioane de euro, o suma enorma. Responsabilitatile pentru aceasta, efective, ale celor care au condus combinatul le-am prezentat. Exista, fireste, si responsabilitati mai largi, ale clasei politice, ale unor reprezentanti ai autoritatilor locale si ale unor reprezentanti ai sindicatelor", a declarat Vosganian.
Ministrul Economiei a mai spus ca Oltchim este "un fel de cutie neagra a crizei de management a proprietatii de stat din ultimii 20 de ani".
"Eu cred ca opinia publica a inteles ca Oltchim este un fel de cutie neagra a crizei de mangement a proprietatii de stat din ultimii 20 de ani. Daca cineva doreste sa faca o teza de doctorat despre criza proprietatii de stat din tranzitie, este suficient sa ia exemplul Oltchim, pentru ca gaseste toate elementele care au dus la discreditarea statului ca administrator al proprietatii lui", a mai spus Vosganian.
El a mai precizat ca in luna aprilie se va intruni adunarea creditorilor, iar in luna iunie "ar trebui sa inceapa procedura de privatizare" a Oltchim.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, miercuri, ca a primit oferte scrise din partea unor "mari companii din domeniu" care s-au aratat intersate de privatizarea Oltchim si va incepe discutii cu acestea, fiind avertizat de premierul Ponta sa fie atent la "escrocii cu bani in punga"
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.