Venituri de 1 trilion de dolari din petrol. Statul care ramane cel mai mare jucator din industrie
Tarile OPEC, excluzand Iranul, au obtinut anul trecut 982 miliarde dolari din exporturile de petrol, in crestere cu 5,4% fata de anul precedent si la cea mai mare valoare din ultimii 38 de ani, potrivit datelor publicate marti de Administratia pentru Informatii in Domeniul Energiei (EIA) din SUA.
EIA anticipeaza ca vanzarile de petrol ale OPEC vor scadea cu 4,3% in acest an, la 940 de miliarde de dolari, si cu 3,9% in 2014, la 903 miliarde de dolari, transmite Bloomberg, preluata de Mediafax.
Cererea pentru petrolul OPEC va scadea cu 300.000 de barili pe zi in 2013, la 29,6 milioane de barili, urmand sa fie cu 2,6% sub productia actuala. Exporturile OPEC in America de Nord sunt tot mai mult concurate de cresterea productiei la exploatarile de sist din SUA si Canada. Productia de titei a Statelor Unite a atins 7,35 de milioane de barili pe zi la sfarsitul lunii aprilie, fiind in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol
Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, a castigat anul trecut 311 miliarde de dolari din vanzarea de titei, reprezentand 32% din veniturile totale ale OPEC, potrivit EIA.
Datele agentiei americane exclud Iranul, care a fost anul trecut al doilea mare producator de petrol din OPEC, dar care a coborat intre timp pe locul al saselea, in urma sanctiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear al acestei tari.
Un embargou european asupra achizitiilor, transportului, finantarii si asigurarii petrolului iranian a intrat in vigoare la 1 iulie 2012.
Iranul nu a fost includ din cauza "dificultatilor asociate estimarii veniturilor sale, inclusiv incapacitatea de a incasa plati, dar si a posibilelor discounturi de pret pe care le ofera clientilor", a explicat EIA.
Potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie publicate la inceputul acestei luni, statele OPEC au livrat in iunie 30,61 milioane de petrol pe zi, fata de 30,98 milioane de barili in luna mai. OPEC a reafirmat la sfarsitul lunii mai o tinta de productie de 30 de milioane de barili de petrol pe zi.
Pe acelasi subiect: