Productia de petrol a SUA a atins cel mai ridicat nivel din 1992 datorita exploatarilor de sist
Productia de petrol a Statelor Unite a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani, datorita exploatarii zacamintelor de sist. Reducerea consumului din import a fost astfel facilitata, impingand cea mai mare economie a lumii spre independenta energetica.
Noile tehnici de foraj au determinat cresterea productiei de petrol a SUA cu 1,8% in saptamana 1-5 iulie, la 7,4 milioane barili pe zi, cel mai ridicat nivel din ianuarie 1992, potrivit datelor prezentate de Administratia pentru Informatii in domeniul Energiei, citate de Bloomberg.
SUA a devenit cel mai mare exportator de produse petroliere la nivel mondial, inclusiv in ceea ce priveste benzina si motorina.
Exploatarea la scara larga a zacamintelor de sist din SUA a determinat scaderea influentei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, desi cererea continua sa creasca la nivel global.
Statele Unite si-au asigurat din productia interna 89% din necesarul de energie in luna martie, cel mai bun rezultat din aprile 1986, potrivit datelor Administratiei pentru Informatii in Energie.
Importul net de petrol si produse petroliere va cobori pana anul viitor la 5,7 milioane barili pe zi, fata de 12,5 milioane in 2005, estimeaza agentia. Productia de petrol a SUA se va plasa in acest an la 7,31 milioane barili pe zi si va creste in 2014 la 8,09 milioane barili pe zi, noteaza Administratia.
Consumul mondial de petrol va creste anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, sau 1,2%, la 90,7 milioane barili pe zi, estimeaza secretariatul OPEC.
Pretul petrolului de referinta pe piata SUA a scazut usor vineri, la 104,76 dolari pe baril, dupa ce a pierdut joi 1,6 dolari, transmite Mediafax.