El a fost întrebat cum comentează schimbările frecvente din Parlament pe tema Legii offshore.

"Până la urmă, trebuie să se găsească o cale de mijloc, acceptată de ambele părţi, unde interesele se întâlnesc. Dacă va fi mai mult decât îşi permit companiile să plătească, atunci nu vom mai vedea investiţiile din Marea Neagră. Sunt doar patru companii în lume care pot face foraje în apele adânci ale Mării Negre şi niciuna nu este din România. Dacă vrem să îi aducem să facă acele investiţii, atunci ar trebui să-i încurajăm să o facă", a susţinut Bădin, potrivit Agerpres.

Totodată, companiile trebuie să plătească un nivel corect al redevenţelor, consideră el.

"Trebuie o cale de mijloc şi trebuie predictibilitate şi stabilitate. Nimeni nu va investi miliarde într-un mediu incert, unde azi avem ceva, mâine avem altceva, peste o săptămână se schimbă şi peste o lună iar se schimbă. Dacă o ţinem tot aşa, e foarte posibil ca până la urmă oamenii să aibă răbdare cât au, apoi să zică "şi Cipru e o ţară, şi Egiptul e o ţară, hai să mergem acolo şi, când voi aici, în România, vă liniştiţi şi vreţi să faceţi ceva, atunci ne aşezăm la masă". Eu consider că dialogul este cea mai bună soluţie", a mai spus reprezentantul Deloitte.

El a dat exemple recente, precum Mercedes şi BMW, care au preferat să investească în Ungaria, la un pas de graniţa cu România.

"Deciziile nu vin doar în urma analizei mediului fiscal. Investitorii se uită la infrastructură, la stabilitate, la forţa de muncă, la costuri de toate felurile, iar decizia de a investi ia şi politica fiscală în calcul. Există şi ţări cu fiscalitate mai ridicată, precum Marea Britanie, unde investiţiile sunt mai mari decât în alte ţări, deci nu contează neapărat rata de impozit. Este unul dintre elementele care se iau în calcul. La fel şi aici. Dacă se pun toate elementele cap la cap, investitorul trebuie să ia o decizie. Cu ce îl încurajăm să ia o decizie în România?", a mai spus Bădin.

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 210 voturi "pentru" şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la Legea offshore.

Aceasta după ce, marţi seara, Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat raportul asupra Legii offshore, cu mai multe amendamente considerate în defavoarea investitorilor. Potrivit textului adoptat, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, faţă de 60% cum era în varianta adoptată de Senat.

Amendamentele votate marţi seara la Legea offshore vor avea consecinţe negative asupra industriei româneşti de petrol şi gaze şi vor descuraja investiţiile din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).