Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie - 31 iulie 2020, faţă de primele şapte luni ale anului anterior, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 14,9%, ca urmare a activităţilor din industria prelucrătoare (-16,5%), industria extractivă (-11%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,2%).

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost cu 15,7% sub valoarea din perioada de referinţă din anul 2019, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-16,9%), industria extractivă (-10,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-7%).

Datele INS evidenţiază faptul că, în luna iulie a acestui an, producţia industrială ca serie brută a crescut faţă de luna precedentă cu 8%, datorită creşterilor înregistrate în toate cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,6%), industria prelucrătoare (+8,0%) şi industria extractivă (+7,7%).

Totodată, raportat la intervalul iulie 2020 - iunie 2020, ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare cu 3,3%, susţinută fiind de creşterile din industria prelucrătoare (+4,3%), industria extractivă (+4,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%).

Potrivit sursei citate, în iulie 2020, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 6,5%, ca efect al datelor înregistrate în industria extractivă (-10,4%), industria prelucrătoare (-7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,6%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 9,9%, ca urmare scăderilor consemnate în trei sectoare industriale: industria extractivă (-10,4%), industria prelucrătoare (-7,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,2%).

Comenzile noi din industrie au scăzut cu 12,7% la șapte luni

De asemenea, și comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, în primele şapte luni ale acestui an, cu 12,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit INS, comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, s-au redus pe ansamblu cu 12,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de capital (-15,9%), industria bunurilor de uz curent (-12,1%) şi în industria bunurilor intermediare (-9,6%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 19,9%.

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în iulie 2020, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 8,8%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (+10,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,0%), industria bunurilor de capital (+8,6%) şi în industria bunurilor intermediare (+8,5%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iulie 2020, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au scăzut cu 4,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (-9,6%), industria bunurilor de capital (-6,3%) şi în industria bunurilor intermediare (-5,8%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 51,3%.