Pretul gazelor pentru populatie ramane neschimbat. Companiile vor plati din iulie cu 10% mai mult
Pretul gazelor naturale achitat de populatie si producatorii de energie termica va fi mentinut pana la 1 iulie 2012, dar consumatorii industriali vor plati cu 10% mai mult incepand de la 1 iulie 2011, a anuntat, astazi, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat mentinerea la nivelul actual a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei", se arata intr-un comunicat al Autoritatii, citat de Mediafax.
Decizia a fost luata astazi.
Totodata, pretul final reglementat al gazelor "creste in medie cu circa 10% pentru consumatorii non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu 1 iulie 2011."
ANRE motiveaza decizia majorarii preturilor gazelor pentru sectorul industrial prin cresterea pretului gazului din import de la 290 dolari la 460 dolari pe 1.000 de metri cubi si de modificarea structurii amestecului de gaze care intra in componenta costului unitar al gazului (CUG).
CUG destinat consumatorilor non-casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 77% gaze din productia interna si 23% gaze din import.
De asemenea, CUG destinat consumatorilor casnici va fi calculat pe baza unei structuri a amestecului ce va contine 89% gaze din productia interna si 11% gaze din import.
Cea mai recenta modificare a pretului gazelor naturale a fost efectuata de ANRE in 1 iulie 2009.
Surse guvernamentale au declarat la 16 iunie, ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor industriali vor fi majorate, in transe, cu pana la 30% pana in martie 2012. Cresterea, din 1 iulie, cu 10% a pretului, reprezinta prima etapa a acestui proces.
Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat in mai ca pretul gazelor livrate companiilor va creste dupa ce Guvernul s-a angajat sa prezinte FMI, la inceputul lunii iunie, o noua formula de calcul a tarifelor, care sa evidentieze mai bine evolutiile preturilor pe plan international.
Franks a afirmat, la acea data, ca Guvernul va adopta o ordonanta de urgenta prin care va prezenta separat formule de calcul pentru pretul la gaze in cazul consumatorilor casnici pe de o parte si pentru companii, pe de alta parte.
Guvernul si-a asumat in fata FMI ca pana la 1 aprilie 2011 va stabili un calendar de ajustare pentru a se ajunge la nivelul integral al formulei de pret bazat pe Costul Unitar al Gazelor pana la finele lui 2011 pentru consumatorii non-casnici. Aceasta tinta nu a fost respectata de catre Guvern, astfel ca a fost trecuta ca actiune prioritara in noua scrisoare de intentie si trebui sa fie indeplinita pana la data board-ului FMI din iunie. Sedinta board-ului va avea loc luni.
FMI a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar de liberalizare a preturilor gazelor naturale, pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.
Pe acelasi subiect: