Pretul energiei pentru companii va fi stabilit in functie de numarul de angajati si profitabilite
Companiile mari vor putea cumpara energie de pe piata libera la preturi ajustate in functie de factori precum numarul de angajati, profitabilitate sau nivelul exporturilor, iar cele mici nu vor mai beneficia de tarife reglementate, a declarat astazi ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
"Industria nu poate sa cumpere la pretul pietei. (...) Pretul care se practica pentru vanzarea energiei electrice, nu numai de catre Hidroelectrica, dar si de celelalte companii pentru industrie va fi pretul raportat la piata concurentiala, dar cu anumite corectii, in functie de numarul de locuri de munca, de profitabilitate, de volumul exporturilor", a spus ministrul Economiei, intr-o conferinta de presa, raspunzand unei intrebari privind o eventuala denuntare a contractului dintre Alro, cel mai mare consumator de energie, si Hidroelectrica, informeaza Mediafax.
Ministrul a spus vor fi o serie de criterii stabilite impreuna cu OPCOM privind nivelul corectiilor, plecandu-se de la pretul de pe piata concurentiala.
Chitoiu a aratat ca guvernul este hotarat sa sprijine industria in ansamblu, nu doar anumiti operatori economici.
"Am avut o discutie cu noul presedintele al ANRE inca de acum trei saptamani si am solicitat sa faca o analiza asupra cantitatii care se livreaza de catre sistemul energetic in piata reglementata. In prezent, dupa cum stiti, din 56 TWh energie electrica produsa in Romania, 28 TWh, adica jumatate, sunt livrati in piata reglementata si acopera energia electrica furnizata populatiei, institutiilor publice, acopera pierderile din sistem si mai sunt o categorie de beneficiari din domeniul industrial", a spus Chitoiu.
Ministrul a aratat ca a solicitat posibilitatea reducerii cantitatii de energie livrata in piata reglementata la "minimum posibil", astfel incat sa acopere numai livrarile catre populatie si institutiile publice.
El a aratat ca analiza este aproape de finalizare, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o intalnire privind rezultatele evaluarii si identificarea cantitatii de energie care va putea fi trecuta din piata reglementata pe piata libera.
Chitoiu a spus ca fosta conducere a Hidroelectrica a dat in judecata ANRE pentru faptul ca furnizeaza energia pe segmentul reglementat la un pret sub costul de productie.
"In momentul cand reduci cantitatea de energie in piata reglementata, costul se reduce si se poate lucra si pe pret, in sensul cresterii", a mai spus el, precizand ca populatia nu va fi afectata, iar calendarul de majorare a preturilor, asumat cu FMI, va fi respectat.
El a spus ca cererea adresata presedintelui ANRE a vizat identificarea unei formule prin care atat prin reducerea cantitatilor, cat si prin reconfigurarea cosului, respectiv a cantitatilor furnizate de Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexul Energetic Oltenia, cei trei producatori sa nu inregistreze pierderi sau acestea sa fie cat mai reduse.
Chitoiu a dat exemplu Hidroelectrica, o companie care vinde cu 72 lei/MWh energia produsa cu 125 lei/MWh, precizand ca si ceilalti doi producatori vand in pierdere, dar diferenta este mai mica.