Astfel, economia mondiala va creste cu 2,7% in acest an si 3,6% in 2014, estimeaza OCDE intr-un raport publicat marti.

In luna mai, organizatia anticipa o crestere de 3,6% in acest an si 5,8% anul viitor.

"Majoritatea economiilor emergente manifesta fragilitati care nu le mai permit sa creasca in ritmurile anterioare. Au fost un important motor de crestere globala in vremuri tulburi. Acum, reciproca este valabila, iar despre economiile avansate se poate spune ca traverseaza din nou o perioada buna", a declarat pentru Bloomberg economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Perspectivele mai slabe de crestere economica subliniaza vulnerabilitatile persistente din economia globala, la cinic ani dupa falimentul Lehman Brothers, care a declansat criza financiara mondiala.

OCDE recomanda Bancii Centrale Europene sa caute noi metode de relaxare a politicii monetare, in timp ce Rezerva Federala a Statelor Unite ar trebui sa mentina pentru o perioada considerabila programul de stimulare a economiei prin achizitii de obligatiuni.

"Fed este intr-o pozitie foarte delicata. Multi au fost surprinsi de reactia majora a pietelor atunci cand s-a vorbit prima data despre reducerea programului de achizitii de obligatiuni. Fed trebuie sa reevalueze reactiile pietei, astfel ca orice decizie este mai dificila. Dar reducerea va trebui sa aiba loc la un moment dat", comeneaza Padoan.

OCDE anticipeaza ca economia SUA, cea mai mare din lume, va creste cu 1,7% in acest an si 2,9% in 2014, prognoza similara celei inaintate in luna mai.

In cazul Indiei, forul si-a redus asteptarile de la plus 5,7% in 2013 si 6,6% anul viitor la o crestere de 3,4% in acest an si 5,1% in 2014. Pentru Brazilia, prognoza a fost coborata de la 2,9% si 3,5% la 2,5%, respectiv 2,2%.

OCDE recomanda guvernului japonez sa trateze cu prioritate elaborarea unui plan credibil de consolidare fiscala cu tinta de a trece pe excedent bugetar pana in 2020, avand in vedere ca datoria publica a depasit 230% din PIB. Organizatia anticipeaza ca economia Japoniei va creste cu 1,8% in acest an si 1,5% anul viitor.

In zona euro, OCDE anticipeaza o cotnractie economica de 0,4% pentru acest an, urmata de o crestere de 1% anul viitor.

China va ramane un motor al cresterii economice globale, potrivit prognozei OCDE, cu o crestere economica de 7,7% in acest an si 8,2% in 2014.