Oltchim intra in insolventa
Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea, a declarat pentru Mediafax ministrul Economiei, Varujan Vosganain.
Propunerea in acest sens a fost prezentata Guvernului in sedinta de miercuri. Ministrul a precizat ca, la ora 16.00, Consiliul de Administratie al companiei se va intruni pentru a adopta o decizie in acest sens.
Premierul Victor Ponta a discutat, marti seara, cu oficialii FMI despre situatia combinatului Oltchim, iar principala varianta luata in calcul era intrarea companiei in insolventa ca solutie ulterioara pentru privatizarea mai usoara a societatii, proces care sa presupuna si disponibilizari.
"Este probabil sa se intre in insolventa, cu disponibilizari de personal. O decizie finala va fi luata in Guvern", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat ca, in opinia sa, ca fost ministru al economiei, insolventa este singura varianta de a viabiliza Oltchim, care necesita un proces de restructurare. Oficialul a adaugat ca stie ca actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a inceput discutiile cu potentiali investitori interesati de Oltchim.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, dupa intrevederea cu misiunea FMI, CE si Bancii Mondiale, ca va propune Guvernului o solutie pentru Oltchim. "La Oltchim, maine voi depune un memorandum in Guvern in legatura cu perspectivele companiei. Avem un punct de vedere prezentat FMI. Dansii au agreat ca formula noastra este cea corecta. Ramane discutia in legatura cu viabilitatea acestei mari companii. FMI da prea putine sanse. Am explicat ca privatizarea anterioara, acel Broadway show (...), s-a desfasurat in conditii politice speciale, cu o anumita anecdotica, care a tinut unii investitori departe", a adaugat Vosganian.
Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV Acesta nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro. Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.