Compania de consultanţă a realizat un studiu de impact asupra efectelor OUG 114/2018, comandat de Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA).

"Există un risc de ajutor de stat ilegal pentru plafonarea preţului la care consumatorii industriali achiziţionează gazele. Există riscul ca unele companii similare din alte ţări să facă plângeri şi să existe o investigaţie în acest sens", a arătat Sorin Elisei, expert în cadrul Deloitte, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Asociaţia Producătorilor de Îngrăşăminte chimice din Europa a avut recent o poziţie de acest gen cu privire la unele state unde preţul gazelor este semnificativ mai mic sau stabilit local.

"Nu ştiu cum a fost stabilit acest preţ de 68 de lei pe MWh, dar este semnificativ mai mic decât cotaţiile regionale", a arătat expertul Deloitte.

Elisei a precizat că şi furnizorii de gaze sunt avantajaţi, întrucât pot achiziţiona gaze la preţ mic, plafonat, de la producători, dar pot vinde mai departe la orice preţ.

El a amintit şi un raport al Consiliului Concurenţei, prin care se recomanda încurajarea apariţiei de noi producători de gaze în piaţă, or, în opinia sa, această ordonanţă nu încurajează concurenţa.

"Fără această ordonanţă, preţul pentru consumatorul casnic ar fi putut creşte, dar prin diferite mecanisme aceste creşteri puteau fi absorbite altfel sau recunoscute mai târziu, astfel încât să păstrăm fix preţul final pentru casnici. Riscul acestei ordonanţe este ca în perioada de aplicare a ordonanţei să acumulăm alte pierderi", a continuat reprezentantul Deloitte.

Potrivit acestuia, consumatorii non-casnici vor resimţi cel mai mult efectele negative ale acestei ordonanţe.

"Exportul va fi practic imposibil. Un sondaj în rândul producătorilor de gaze arată că, în următorii trei ani, producţia va fi egală cu cea din 2018, însă importurile vor creşte semnificativ, ca urmare a majorării consumului", a mai spus Elisei.

La rândul său, Saniya Melnicenco, preşedintele ROPEPCA, a arătat că membrii asociaţiei vor reduce investiţiile cu 30-35%, ca urmare a acestui act normativ.

"Măsurile sunt puternic anticoncurenţiale şi contravin directive europene de gaze. Ştim că a fost sesizată deja Comisia Europeană în această privinţă. Inclusiv ROPEPCA a trimis o scrisoare Comisiei Europene în acest sens. Producătorii interni sunt puternic dezavantajaţi, în raport cu tot lanţul. Producătorul este expus celor mai mari riscuri. Creşterea concurenţei pe piaţă se poate realiza doar cu apariţia unor noi operatori pe piaţă, dar pentru aceasta este nevoie de un mediu stimulativ pentru investiţii noi în upstream", a arătat Melnicenco.
Potrivit ROPEPCA, bugetul de stat va pierde 2,26 miliarde de lei pe an, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018 din sectorul gazelor naturale.

"Este vorba despre venituri nerealizate de 1,15 miliarde de lei din plafonarea preţului gazelor, adică din neîncasarea suprataxei din dereglementarea preţului, 471 de milioane de lei din redevenţe, 145 milioane de lei din impozitele pe profit, 192 de milioane de lei din TVA, 303 milioane de lei din dividende", a afirmat Sorin Elisei, expert în cadrul Deloitte.

El a adăugat că pierderile de 2,26 miliarde de lei înseamnă aproape 20% din beneficiile sociale plătite de Guvern în 2017.

OUG 114/2018 prevede, printre altele, plafonarea preţului de producţie internă al gazelor naturale la 68 de lei pe MWh şi o contribuţie de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie.