Nicolescu (Deloitte): “Statul ar putea câştiga peste 20 mld. dolari din extracţia gazelor din Marea Neagră. Avem o comoară în grădină şi noi stăm lângă gard şi tot discutăm”
Statul ar putea câştiga peste 20 de miliarde de dolari din extracţia gazelor din Marea Neagră, în următorii 10-12 ani, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, senior consultant Deloitte.
Însă, spune Nicolescu, în loc să impulsioneze investiţiile, autorităţile statului nu fac decât să discute despre acest subiect.
"Din punctul meu de vedere, o împărţire corectă ar fi ca statul să ia mai mult din jumătate din profit, 55-60% din profitul tuturor acestor exploatări, ceea ce ar însemna venituri de peste 20 de miliarde de dolari în aproximativ 10-12 ani de exploatare", a spus Nicolescu, potrivit Agerpres.
Lipsa acestor gaze pe piaţă înseamnă, pe lângă faptul că România pierde bani, şi o mai mică competiţie în sectorul gazelor, adică premise să avem preţuri mai mari pentru consumatori, a subliniat expertul.
Întrebat de ce trenează decizia de investiţii în Marea Neagră, el a răspuns: "Nu ştiu dacă problema este naţionalismul sau necunoaştere sau mi-e greu să spun de ce trenează. Cred că sunt mai multe cauze. Important este ca investiţiile să fie reluate pe toate proiectele şi să ajungem să avem mai mult gaz şi mai multe venituri la bugetul de stat, care să fie folosite mai departe în infrastructură, spitale, şcoli, autostrăzi. Avem nevoie de bani. Este ca şi cum am avea o comoară în grădină şi noi stăm lângă gard şi tot discutăm. Discuţiile sunt foarte bune, dar la un moment dat lucrurile trebuie tranşate", a adăugat reprezentantul Deloitte.
El a amintit că lucrurile s-au întâmplat la fel şi în cazul Sterling, acum zece ani. În 2009, opinia publică s-a opus extracţiei de gaze din Marea Neagră de către acea companie, după ce România a câştigat la Haga o zonă maritimă, în disputa cu Ucraina.
Anterior, tot luni, în cadrul aceluiaşi eveniment, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că Legea offshore va fi modificată numai prin consens politic unanim, în Parlament.
Aceasta în contextul în care investitorii din Marea Neagră susţin că nu vor demara proiectele de extracţie a gazelor în condiţiile actualei legi.
La începutul lunii, Petrom a anunțat, în premieră, că ia în calcul să renunțe la explotarea gazelor din Marea Neagră, dacă autoritățile nu modifică Legea offshore.
"Avem nevoie de modificări ale Legii offshore. Înţelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim să o vedem. Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că, în ceea ce priveşte (dezvoltarea proiectului din - n. r.) Marea Neagră, se pune întrebarea 'când?', deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României", a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Pe de altă parte, Ministerul Energiei anunța, la începutul lunii februarie, că Black Sea Oil&Gas va fi prima companie petrolieră care începe producţia de gaze în Marea Neagră, în prima parte a anului 2021.
"Black Sea Oil & Gaz este titulara Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), primul proiect nou de infrastructură şi de producţie de gaze naturale din offshore-ul românesc al Mării Negre desfăşurat în ultimii 30 de ani în România. Data estimată a finalizării lucrărilor şi a începerii producţiei de gaze naturale este prima jumătate a anului 2021", a anunțat ministerul de resort.
Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (una pe zăcământul Doina şi patru pe zăcământul Ana) şi realizarea unui ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. Acesta va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.
Capacitatea de producţie estimată va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României. Gazele tratate vor fi livrate în Sistemul National de Transport al Gazelor Naturale operat de SNTGN Transgaz SA.
În luna februarie a anului trecut, Black Sea Oil & Gas a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre, unde va investi 400 de milioane de dolari.
Mai multe despre:
#gaze Marea Neagra#Black Sea Oil & Gas#exploatare gazeifera#Petrom#Razvan Nicolescu
Pe acelasi subiect: