"Retrogradarea (...) vine dupa ce compania si-a cerut recent insolventa, ceea ce indica o crestere semnificativa a riscului de default (incetare de plati - n.r.) si aduce in calcul natura imprevizibila a procedurilor de insolventa. Coborarea ratingului reflecta de asemenea deteriorarea premiselor privind un eventual sprijin financiar din partea Guvernului roman pentru Hidroelectrica in caz de necesitate, in contextul pasivitatii si lipsei de transparenta in privinta evolutiilor recente de la companie", a declarat Richard Miratsky, vicepresedinte, senior analist in cadrul Moody's, totodata analist principal pentru Hidroelectrica, potrivit Mediafax.

Cresterea riscului de neplata in urma cererii de intrare in insolventa "ar putea accelera maturitatile datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-si respecta obligatiile si ar putea reprezenta un obstacol semnificativ pentru eventuale incercari de a atrage noi finantari", avertizeaza agentia.

Solicitarea de intrare in insolventa genereaza incertitudini in privinta capacitatii si flexibilitatii financiare a Hidroelectrica in privinta onorarii serviciului datoriei si datoriilor scadente in perioada procesului de insolventa, astfel ca ratingul companiei a primit perspectiva negativa si ramane sub evaluare pentru potentiale noi retrogradari.

Evaluarea se va concentra pe rezultatul si consecintele deciziei Tribunalului Bucuresti privind cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, dar si pe acordarea, sau nu, de catre Guvern, a unui sprijin financiar pentru a se asigura ca societatea va continua sa-si onoreze obligatiile, se spune in comunicat.

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a introdus la finele saptamanii trecute o cerere de intrare in insolventa la Tribunalul Bucuresti, iar instanta a stabilit primul termen de judecata pentru miercuri, 20 iunie.

Seful CA al companiei, Remus Vulpescu, justifica cererea de intrare in insolventa prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor.