Pe de alta parte, surse din piata spun ca nu este vorba despre o formula de calcul unica, care ar incalca orice principiu al pietei libere, ci despre posibilitatea aplicarii unei plafonari.

"A fost initiativa noastra prezentata in urma cu trei saptamani reprezentantilor Ministerului Economiei. Guvernul ar trebui sa stabileasca un mecanism de pret astfel incat companiile petroliere sa nu mai poata inregistra un supraprofit. Acest mecanism ar trebui sa se aplice in perioadele de criza. In principiu, este vorba despre o formula de calcul, care sa tina cont de evolutia cotatiilor internationale si sa asigure un profit minim pentru companiile petroliere. Trebuie sa existe o baza la nivelul pietei pentru ca ceea ce face acum Petrom este dumping iar daca Romania mai vrea sa mai aiba o industrie petroliera trebuie sa ia masuri", a mai spus Tampiza.

Petrom este compania care practica cele mai reduse preturi la carburanti avand avantajul major al productiei interne. De altfel, este compania petroliera care anul trecut a inregistrat un profit net de circa 900 de milioane de euro, in timp ce aproape toti ceilalti concurenti au mers pe pierdere.

Reprezentantul Lukoil nu a comentat posibilul efect de scumpire al carburantilor prin aplicarea unei formule care sa le asigure un profit petrolistilor.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.