Sondajul a fost realizat la aniversarea de un an de la criza nucleara declantata de un val urias care a lovit centrala de la Fukushima. Guvernul japonez trebuie sa decida in curand daca va relua activitatea la doua reactoare.

Potrivit sondajului, 79,6% dintre respondenti sunt in favoarea renuntarii la energia nucleara pe termen lung, iar 69% considera ca guvernul trebuie sa reporneasca cele doua reactoare pentru a asigura consumul pe termen scurt.

Numai doua dintre cele 54 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt in functiune, insa ambele vor fi inchise pana la inceputul lunii mai, situatie care anunta caderi de tensiune in cursul verii. Japonia a oprit anul trecut activitatea la centralele nucleare pentru verificari si teste de siguranta in urma incidentului de la Fukushima.

Sondajul Tokyo Shimbun contrasteaza puternic cu rezultatele unui alt sondaj, prezentate saptamana trecuta de ziarul Asashi Shimbun, care a aratat ca 57% dintre respondenti se opun repornirii reactoarelor.

Dezbaterea privind energia nucleara a devenit tot mai aprinsa in Japonia si la nivel global dupa cutremurul si valul tsunami din martie 2011, care au lovit puternic centrala nucleara de la Fukushima, din nord-estul orasului Tokyo, declansand cel mai grav dezastru atomic din 1986.

Guvernul a anuntat ca isi va reduce treptat dependenta de energie nucleara, care asigura inainte de Fukushima 30% din consumul national.

Ministrul Comertului, Yukio Edano, a declarat recent ca niciun reactor nuclear din Japonia nu isi va putea relua operatiunile pana in vara, situatie care va conduce la un deficit de electricitate de circa 10% din consum la orele de varf.

Autoritatile locale din prefecturi care gazduiesc centrale nucleare au cerut teste de siguranta mai riguroase decat cele efectuate de guvern, care sa ia in calcul si pagubele produse de dezastrul de la Fukushima.