Industria a ramas in urma cresterii economice. Managerii sunt pesimisti in ceea ce priveste situatia financiara a firmelor: “Increderea se topeste”
Industrie
Industria pare decuplata de cresterea economica in primele sase luni din acest an, iar perspectivele nu sunt incurajatoare, potrivit unui Barometru industrial realizat de IRSOP si Facultatea de Management din cadrul SNSPA.
"In luna iulie, indicatorul pentru volumul productiei a atins 57 de puncte fata de 56 in iunie si se afla acum fix la nivelul mediei ultimelor 21 de luni (57). Valoarea cea mai recenta a indicatorului reflecta o crestere relativ constanta, dar slaba, cu numai 7 puncte peste pragul de 50 care desparte expansiunea de contractie. Ritmul anemic este ilustrat si de alti indicatori. Firmele raporteaza putine comenzi neexecutate. Indicatorul se afla de doua luni la 49 de puncte, in zona de contractie. In schimb, stocurile au crescut de la 46 in iunie la 49 in iulie. Dar cand comenzile neexecutate raman constante, cresterea usoara a stocurilor se explica prin acumularea produselor nevandute. In mod surprinzator, industria pare relativ decuplata de cresterea cu peste 5% a economiei in primele sase luni ale anului. In plus, datele Barometrului arata ca nici perspectivele nu sunt foarte incurajatoare", se arata in document.
Potrivit acestuia, indicatorul pentru comenzi noi a avut in iulie 55 de puncte, aproape la fel ca in iunie (54), aflandu-se sub media ultimelor 21 de luni.
"Comenzile pentru export au scazut de la 58 in iunie la 53 in iulie. Cei doi indicatori arata ca cererea ramane slaba si va fi, implicit, mai expusa la socurile volatilitatii, cum s-a intamplat recent cu exporturile de energie locala. Potrivit datelor comunicate de Transelectrica, in primele sase luni ale anului exporturile de energie au scazut puternic fata de 2015, pentru ca tarile vecine si-au redus cererea. In general, fluxul subtire de comenzi noi prezice o productie redusa in lunile urmatoare, contributii mai modeste la buget si un eventual pericol pentru locurile de munca. Barometrul arata o cadere a indicatorului pentru numarul de angajati, de la 56 in martie (expansiune) la 47 in iunie si 46 in iulie (contractie). Un semnal ca firmele tind sa renunte la o parte din angajati", mentioneaza sursa citata.
In contextul activitatii slabe, spune documentul, preturile incasate de firme pentru produsele lor nu scad, dar nici nu cresc semnificativ.
"In ultimele 5 luni, indicatorul pentru preturi a oscilat intre 49 si 52, in jurul pragului de 50 intre crestere si contractie. Dar daca activitatea va continua sa slabeasca, ar putea sa apara riscul excesului de capacitate care de obicei determina o reducere a pretului produselor industriale. In luna iulie, firmele au continuat sa raporteze o scadere a costurilor de productie, de la un indicator de 63 de puncte in mai, la 56 in iulie. Probabil, pe fondul activitatii mai scazute si al unor materii prime obtinute la un pret mai mic. Conditiile actuale nu par sa favorizeze initierea unor proiecte de investitii. Indicatorul pentru cheltuieli de capital a ramas pe loc in luna iulie, la 54 de puncte, la fel ca si in iunie”, precizeaza IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.
Starea de spirit a managerilor este destul de deprimata, conform Barometrului.
"Indicatorul de incredere in situatia economica viitoare a firmei a scazut de la 56 in iunie, la 53 in iulie. Increderea se topeste. Pentru comparatie, in luna ianuarie indicatorul de incredere avea 68 de puncte. Valoarea indicatorului reprezinta media asteptarilor privind rata comenzilor noi, a volumului productiei si a preturilor pe care ar putea sa le incaseze firmele peste 6 luni. Cererea slaba, volatilitatea, incertitudinile globale, obligatiile financiare curente afecteaza nu numai activitatea prezenta, ci si increderea firmelor in viitor", arata sursa citata.
Barometrul este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 301 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor in intervalul 16-19 august 2016.
Mai multe despre:
#industrie#crestere economica
Pe acelasi subiect: