Totul s-a strans acum in baraje. Curatatea lor costa in fiecare an peste 30 de milioane de euro, bani care se regasesc in final in facturile noastre. Din pacate, in loc sa rezolve problema, autoritatile si companiile implicate se acuza reciproc.

Barajul Subcetate de pe raul Strei, un afluent al Muresului, e sufocat de gunoaie si ambalaje din plastic aruncate de inconstienti, cu nepasare.

Cu doar o saptamana in urma, angajatii de aici au scos toate gunoaiele din baraj. Munca de Sisif. Dupa ultimele ploi, toate reziduurile colectate din amonte au fost aduse iar aici, de viiturile puternice.

Dar nu este singurul rau cu astfel de probleme, de vreme ce mii de romanii considera luncile un fel de tomberoane.

Malurile raului Arges s-au transformat in gropi de gunoi uriase, evident neautorizate. Vedem aici materiale de constructii, haine, peturi aruncate, care intr-un final ajung in rau. Din pacate, autoritatile nu intervin si nu fac nimic pentru a rezolva problema.

Potrivit Hidroelectrica, pentru reparatia si curatarea barajelor se cheltuiesc 32 de milioane de euro anual, iar suma este acoperita tot de consumatori. Cine este de vina? Hidroelectrica sustine ca "Administratia Nationala 'Apele Romane' si Garda Nationala de Mediu trebuie sa isi exercite prerogativele legale, pentru a determina adevaratii poluatori sa se conformeze legislatiei de mediu in vigoare si sa-i oblige sa repare efectele poluarii produse".

Pe de alta parte, "ANAR atentioneaza autoritatile locale sa curete malurile, santurile si rigolele de peturi de orice tip".

In realitate, nimeni nu se ocupa serios de problema. De la inceputul anului s-au dat amenzi de numai 50.000 de euro primariilor care ar fi trebuit sa curete malurile. Bataie de joc, in conditiile in care suma acopera doar 0,1% din prejudiciul creat barajelor.