Guvernul pastreaza nivelul actual al redeventelor si anul viitor. Ponta: Taxele pentru off-shore ar trebui reduse, pentru incurajarea investitiilor
UPDATE Redeventele ar trebui reduse pentru explorarile si exploatarile off-shore, deoarece nimeni nu va investi miliarde de dolari fara facilitati in recuperarea investitiei, fiind nevoie si de un consens cu opozitia pentru ca viitorul sistem de redevente sa nu fie schimbat ulterior, spune premierul Ponta.
El a aratat ca, dupa combaterea evaziunii fiscale, redeventele sunt privite ca a doua "solutie magica prin care rauri de bani vor veni in buget", dar a reluat ideea ca este nevoie in acest domeniu de predictibilitate, iar un guvern care adopta prin ordonanta de urgenta redevente nu este predictibil.
"Este necesara si o fundamentare: de ce le dublam, de ce le triplam, de ce le scadem. Studiul Bancii Mondiale discutat cu FMI si Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei vrea sa ne creeze un cadru fundamentat, unde marim si unde nu le marim. De exemplu, pentru explorarile si exploatarile off-shore trebuie sa le scadem, daca ma intrebati, pentru ca, altfel, nimeni nu va investi miliarde de dolari daca nu au facilitati pentru a-si recupera acesti bani in urmatorii 5-10-15 ani", a spus Ponta, la o conferinta pe teme economice.
Premierul a mai argumentat ca in cazul redeventelor este necesar un consens cu opozitia, astfel incat sistemul care va fi adoptat de Guvern sa nu fie schimbat ulterior.
"Trebuie sa fie stabilit si cum stimulam investitiile: vrem prin sistemul fiscal, prin sistemul de redevente sa stimulam investitiile in special in energie si resurse naturale sau vrem sa le folosim doar pe cele actuale, care, inevitabil, natural, sunt in epuizare", a adaugat Ponta.
Miercuri, Ponta a argumentat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte", desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.
Ministrului-delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat miercuri ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul viitor, ci mentinut cu aceleasi taxe, urmand ca o noua formula sa fie gandita ulterior. "Se va prelungi pentru anul viitor actualul sistem", a spus Valcov.
In luna septembrie, premierul Victor Ponta afirma ca proiectul privind noile redevente pentru sectorul petrolier va fi pus in dezbatere la inceputul anului viitor si va introduce un sistem care sa asigure resurse bugetare la media europeana, dar care sa nu descurajeze investitiile prin perceperea unor taxe prea mari.
Legislatia actuala nu face diferenta intre tipurile de zacaminte, iar nivelul redeventelor este cuprins intre 3% si 13% din nivelul productiei de hidrocarburi.
Redeventele au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in in luna decembrie a acestui an inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a Petrom, companie preluata de grupul austriac OMV.
Premierul Victor Ponta declara, la sfarsitul anului trecut, ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015.
"Este intentia noastra nu doar de a creste redeventele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv daca gasim o solutie ca aceasta crestere sa se aplice mai repede decat era prevazut in contractul de privatizare (al Petrom - n.r.), dar asta trebuie negociat. Trebuie sa vedem, din punctul de vedere al veniturilor bugetare, care este solutia incepand cu 2014 si cum facem pe de-o parte sa incurajam in continuare investitiile in energie, nu doar ale OMV, ci ale tuturor celorlalte companii, si pe de alta parte sa avem si incasari bugetare pentru a sustine programele economice, sociale si de investitii", spunea seful Guvernului, in decembrie anul trecut.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara, tot atunci, ca este necesar ca redeventele pentru productia de petrol si gaze sa creasca si sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin".
Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei. Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.
Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.
Pe acelasi subiect: