"Avem adoptat astazi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 - 2020, avand in vedere crearea unor noi instrumente de investitii publice, crearea Fondului Suveran de Investitii fiind o masura de stimulare economica, instrument de finantare in investitii in sectoare competitive, rentabile si sustenabile, cu efect de multiplicare in economie, in urma atragerii de capital si surse din piata financiara", a declarat Alexandru Petrescu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii institutionali, BERD, BEI, Banca Mondiala, fonduri de investitii si alti investitori privati.

"Prin acest document nu facem decat sa marcam initiativa si demararea acestui proces. In continuare, am formalizat constituirea unor comisii interministeriale, cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finante, reprezentanti ai Consiliului Concurentei, ASF-ului. (...) Astazi este ziua in care formalizam demersul, de maine aceste comisii formal se aduna, (...) emit puncte de vedere", a spus Petrescu.

Conform acestuia, au avut loc discutii si cu principalii jucatori din arena investitionala nationala, regionala, astfel incat procesul de lansare a fondului "sa fie acompaniat" si cu "avizul si asentimentul lor general".

Totodata, ministrul Economiei a precizat ca urmeaza sa fie adoptat si un act normativ privind functionarea efectiva a acestui fond.

"Urmatorul pas va fi un alt act normativ, care va avea central actul constitutiv, unde vom avea exact mecanismul de functionare si de structurare a fondului", a mai afirmat Petrescu.

FSDI va contribui atat la eforturile Romaniei de obtinere a statutului de piata emergenta pentru piata autohtona de capital prin cresterea lichiditatii pe Bursa de Valori Bucuresti, cat si la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile prin asigurarea surselor financiare de cofinantare a proiectelor de investitii, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, statul roman, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de actionar unic pe toata perioada de functionare a FSDI.