Sindicatele cer Executivului sa inceapa discutiile pe legi asumate in programul de guvernare, cum ar fi legea salarizarii, cea a sanatatii sau Codul economic al Romaniei
Bogdan Hossu
Sindicatele sunt ingrijorate de faptul ca, desi a trecut o luna din acest an, inca nu au inceput discutii pe legi ce ar fi trebuit inaintate Parlamentului Romaniei la inceputul lunii aprilie, sustine presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Reprezentantii principalelor federatii sindicale au avut luni o intalnire cu ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru stabilirea prioritatilor si problemele fiecarei organizatii in parte.
"Noi am inaintat 10 puncte, unde cu prioritate sunt elemente din programul lor, adica programul de guvernare PSD, dar care conform unui angajament, au un anumit calendar de realizare si de procedura. Ne ingrijoreaza pentru ca a trecut deja o luna de zile din cadrul calendarului si nici nu au inceput inca discutiile pe legi care au termene de a fi inaintate Parlamentului Romaniei la inceputul lunii aprilie, ca sa poata sa fie scoase si sunt legi dificile care necesita o transparenta si un dialog social foarte bine organizat", a declarat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.
El a mentionat in acest sens modificarea Legii sanatatii, Legea salarizarii unitare, cea a functionarului public precum si Codul economic al Romaniei.
"Ma refer pe de o parte la o modificare a Legii sanatatii, ma refer la Legea de salarizare unica, pentru toti bugetarii, ma refer la modificarea Legii functionarului public actual, dar cel mai important este codul economic al Romaniei, care se doreste sa unifice mai multe acte normative din domeniul economic, printre care si Legea codului fiscal, procedura fiscala si mai mult", a mai spus Hossu.
In opinia acestuia, ramane o prioritate Legea dialogului social si incheierea contractelor colective de munca.
"Din punctul nostru de vedere problema valorificarii minimale a legii 62 si deblocarea realizarii contractelor colective de munca sunt obligatorii. (...)Legea 62, problema functionarii, ceea ce dorim este crearea unor comisii de dialog pe langa consiliile judetene, pentru ca acum marea majoritate a banilor la nivelul comunitatilor se duc pe consiliile judetene, iar din punct de vedere al mecanismului de transparenta, din punct de vedere al mecanismului de informare a comunitatilor, este normal ca lista de investitii si prioritizarea acestora ar trebui sa faca obiectul unor dezbateri, intr-un fel de consiliu economic si social si judetean", a adaugat Hossu.
Pe acelasi subiect: