Minerii au oprit lucrul la CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România. Minister: Dacă este pusă în pericol siguranţa sistemului energetic, vom acţiona ca atare
Complexul Energetic Oltenia funcţionează normal, chiar dacă activitatea este oprită în toate carierele de lignit, însă stocurile de cărbune ale companiei sunt suficiente pentru o săptămână, a declarat, luni, Sorin Boza, directorul general al CE Oltenia.
"Începând cu această dimineaţă (luni, n.r.), activitatea a fost oprită în toate carierele. (...) Astăzi, CE Oltenia asigură 22% din producţia naţională şi nu am oprit niciun grup, funcţionăm normal, întrucât stocurile sunt la un nivel normal, de aproape 650.000 de tone, care ajung aproape o săptămână", a spus Boza, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, bugetul companiei nu poate susţine solicitarea sindicatelor de a creşte salariile cu 45%.
"Suntem deschişi să continuăm discuţiile cu toată lumea să ajungem la un punct comun. Complexul are un contract colectiv de muncă valid şi considerăm că au fost parcurşi tot paşii. O majorare de 45% ar fi prea mare, e foarte greu. Am discutat că putem oferi undeva la 10% - 12%, doar pentru personalul muncitor, nu şi pentru TESA, în jur de 12-13% la muncitori", a adăugat şeful CE Oltenia.
În companie lucrează aproximativ 9.500 de mineri.
Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă.
Potrivit reprezentanţilor minerilor, protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi la Jilţ Sud, Roşiuţa şi Motru.
Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.
"Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinţe iremediabile asupra activităţii companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societăţii şi partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluţiilor corespunzătoare. Având în vedere posibilitatea producerii unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Sistemului Energetic Naţional, precum şi pentru desfăşurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activităţii de producţie. Conducerea societăţii îşi manifestă totala disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluţionării problemelor apărute", a precizat într-un comunicat de presă, administraţia CEO.
Ministerul Energiei: Greva este ilegală
De cealaltă parte, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei a declarat că greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia este ilegală în acest moment, iar angajaţii companiei vor primi vouchere de vacanţă de la 1 mai dacă urmează paşii legali.
"Greva de la Complexul Energetic Oltenia este în afara cadrului legal. (...) Referitor la munca vie solicitarea lor a fost împărţită în două. Unu, voucherele de vacanţă la care din analiza cu directoratul companiei rezultă că din 1 mai se pot da şi se vor da, şi respectiv a doua solicitare este de creştere salarială într-un procent de 45%, ceea ce pentru companie este insuportabil ca şi procent. În schimb, s-au identificat pârghiile legale pentru recunoaşterea productivităţii pe care o are compania şi respectiv de reducere a altor cheltuieli şi negocierea lor cu sindicatele pentru creştere salarială", a spus Vişan.
Toate aceste lucruri se pot concretiza doar dacă sindicatele vor notifica oficial începerea negocierilor într-un cadru legal, care înseamnă reluarea programului de lucru.
"Suplimentar, Ministerul Energiei s-a angajat şi va duce la îndeplinire programul de promovare a şase hotărâri de guvern privind exproprierile în zona Olteniei pentru crearea de noi fronturi de lucru, pentru ca să crească producţia de cărbune în acea zonă", a completat el.
Potrivit lui Vişan, CE Oltenia are stocuri de lignit care îi ajung pentru o săptămână.
Întrebat ce se va întâmpla dacă sindicatele vor refuza propunerea, el a răspuns: "Legile statului funcţionează şi pentru situaţii normale şi pentru situaţii anormale. Noi am înştiinţat organele statului în acest sens şi dacă este pusă în pericol siguranţa sistemului energetic, securitatea lui, vom acţiona ca atare. (...) Sistemul Energetic Naţional e interconectat şi putem să luăm (din import - n.r.) în orice moment. Măsurile în ordine sunt prevăzute în planul de situaţii de urgenţă şi ele se vor lua. Dar eu sper să nu ajungem în această situaţie".
Vişan a mai spus că importurile din ultima perioadă au fost comerciale, ca urmare a faptului că preţul energiei a fost mai mic în alte ţări.
Pe acelasi subiect: