"Pretul gazelor de import va continua sa scada si va ajunge in trimestrul al treilea si al patrulea al acestui an mai mic decat cel de productie interna. Conform contractelor pe care le avem, iarna viitoare, gazele de import vor fi cu 10% mai ieftine decat cele autohtone", a spus oficialul E.ON Romania, citat de Agerpres.

Hajdinjak a semnalat ca scaderea preturilor gazelor pe pietele internationale a dus la aparitia situatiei in care pretul pentru populatie ar scadea daca ar fi incluse in cos si gaze de import. Potrivit unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in luna aprilie populatia consuma doar gaze de productie interna, iar situatia s-ar putea mentine pana in martie anul viitor.

La finele lunii martie, ANRE a publicat un document potrivit caruia populatia si termocentralele care furnizeaza agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de productie interna in perioada 1 aprilie 2016 - 31 martie 2017.

Cantitatea totala de gaze estimata a fi folosita de consumatorii casnici si de termocentrale in aceasta perioada este de 42,3 milioane de MWh, din care 34,8 milioane de MWh in lunile de iarna si 7,5 milioane de MWh in cele de vara.

Producatorii interni de gaze au obligatia sa puna la dispozitie aceste cantitati de gaze, pentru acoperirea necesarului de consum pentru populatie si termocentrale, mentioneaza ANRE.

"Procentul gazelor naturale din import in consumul CPET (clientii casnici si producatorii de energie termica pentru incalzirea populatiei - n.r.) in perioada 1 aprilie 2016 - 31 martie 2017 (este - n.r.) considerat la nivelul de 0%", se arata in documentul mentionat.

Reprezentantii ANRE au adaugat ca, in aceasta perioada, cantitatea de gaze extrasa din depozite nu trebuie sa depaseasca 40% din consumul lunar total.

Anii trecuti, gazele rusesti erau de regula de doua ori mai scumpe fata de cele interne. Nivelul cel mai mare a fost atins in 2008, cand preturile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce, in decembrie 2015, pretul gazelor rusesti scazuse la 232 dolari pe mia de metri cubi, potrivit rapoartelor de pe site-ul ANRE.

Gazele rusesti au un pret care tine cont de cotatiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotatiile barilului s-au prabusit, si pretul gazelor pe pietele internationale a fost in picaj. Cotatia petrolului a coborat sub 30 de dolari la inceputul acestui an, fata de 115 dolari la mijlocul anului 2014.