Certificatele verzi sunt platite de consumatori. Specialistii spun insa ca masura este gresita si ca in timp energia se va scumpi.

Fiecare consumator plateste curentul consumat, dar si certificatele verzi.  In medie, ele reprezinta 10% din factura, aproximativ 11 lei din 116, cat plateste, de exemplu, o familie.

Ministrul Energiei a anuntat ca vrea injumatatirea acestei taxe pentru urmatorii trei ani si jumatate.

Constantin Nita
, ministrul delegat pentru energie: "Schema trebuie sa duca la reducerea pretului pe factura cu 50% la certificatele verzi. Schema de sprijin din Romania este cea mai generoasa, dar nu putem impaca pe toata lumea, nu putem risca ca marii producatori industriali sa plece din Romania".

De la 1 iulie pana la 1 ianuarie 2017, producatorii de energie eoliana si hidro vor primi doar un certificat verde, iar cei de energie solara doua certificate, jumatate fata de cat li acorda acum. Peste 3 ani insa toate certificatele suspendate acum de la plata vor trebui distribuite, iar asta va duce la o explozie a facturilor pentru consumatorii casnici.

Ana Otilia Nutu
, expert politici publice energie: "E o masura foarte proasta, fara niciun studiu de impact cost-beneficiu. Justificarea este ca supracompensam regenerabilele. De ce doar amanam asta? Ca daca le dam mai incolo inseamna ca doar recunoastem ca ele trebuie platite".

Certificatele verzi sunt de fapt ajutoare date de stat pentru incurajarea producatorilor de energie eoliana, solara, geotermala sau din alta surse regenerabile. Companiile respective le pot vinde, iar furnizorii le cumpara, obligati de lege, cu 55-57 de euro bucata si transfera cheltuielile pe facturile celor 3 milioane de gospodarii si alte sute de mii de firme din Romania.