Asta inseamna ca vom da mai multi bani pentru incalzire si produse alimentare. Iar acesta este doar inceputul, pentru ca in decembrie ne asteapta inca o scumpire a gazului.

Efectul scumpirii se va vedea in facturile emise la sfarsitul acestei luni. Cel mai mult vom simti majorarea dupa primul inghet, cand vom porni centralele.

Scumpirea gazelor nu va afecta bucurestenii care locuiesc la bloc, din fericire pentru ei autoritatile au anuntat ca in acest an vor subventiona gigacaloria. Cei care se incalzesc cu gaze vor plati mai mult cu 85 de lei pentru toata iarna.

Pentru incalzirea unui apartament cu trei camere, prevazut cu centrala proprie pe gaz, proprietarii au dat in sezonul rece in medie 1.700 de lei. Iar la o vila de 200 de metri patrati, 5.000 de lei. De cand vine frigul, la aceasta suma se mai adauga aproximativ 250 de lei.

Din pacate, nu peste tot se va subventiona gigacaloria, asa ca oamenii vor plati mai mult pentru incalzire. Cresterea preturilor afecteaza intr-o masura mai mare companiile. Cu 10 la suta va creste factura pe care va trebui sa o plateasca fiecare firma la sfarsit de luna. Iar pana la urma, tot noi vom suporta si aceste scumpiri.

Scumpirea gazului ne va afecta portofelul chiar si atunci cand luam masa in oras. O ciorba costa acum 10 lei, dar de maine va costa 11 lei, in conditiile in care prepararea ei a costat mai mult.

Potrivit expertilor, fabricile de panificatie, dar si intreprinderile din domeniul petrochimic, vor mari preturile. Mai mult, scumpirea ar putea afecta si agricultura pentru ca la producerea ingrasamintelor sunt folosite cantitati uriase de gaz.