Pe locul al treilea s-a plasat Suedia, cu o creşterea anuală a producţiei industriale de 8,9%.

În zona euro, avansul producţiei industriale a atins în iunie un ritm anual de 2,6%.

Faţă de luna mai, producţia industrială din UE a scăzut în iunie cu 0,5%, iar în zona euro cu 0,6%. Cele mai mari scăderi au avut loc în Irlanda (7,5%), Cehia (3,8%) şi Malta (3,2%% şi cele mai mari creşteri în Luxemburg (3,4%) şi Estonia, Croaţia şi Olanda (toate de 1,2%).

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în iunie o creştere a producţiei cu 8,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, susţinută de creşterile industriei extractive şi industriei prelucrătoare.

Evoluţia vine după ce, în luna mai, industria a înregistrat o creştere de 17,3% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cel mai mare avans din aprilie 2013.

Cumulat, în primele şase luni ale acestui an, producţia industrială a urcat cu 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în iunie cu 9,5% mai mult faţă de aceeaşi lună din 2016.

Industria extractivă a înregistrat un avans de 12,4%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,5%.

Comparativ cu luna mai, producţia industrială a scăzut cu 4,9%, ca serie brută, şi cu 1,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.