Un ritm atat de inalt de crestere a cifrei de afaceri in industrie nu s-a mai inregistrat din martie 2007, cand rata de crestere a fost de 23,6% fata de martie 2006.

Cumulat, in primele cinci luni din acest an, cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 10,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In luna mai, cea mai mare crestere a fost inregistrata in industria extractiva (+33,5%), in timp ce industria prelucratoare, cu cea mai mare pondere, a urcat cu 18,2% fata de aceeasi luna a anului trecut. 

Pe mari grupe industriale, industria bunurilor de capital a crescut cu 25,2%, industria bunurilor intermediare - cu 18,7%, industria bunurilor de folosinta indelungata - cu 14,4%, industria bunurilor de uz curent - cu 13,1%, iar industria energetica - cu 3,9%.

Pe sectoare industriale, cele mai mari rate de crestere a cifrei de afaceri s-au inregistrat in luna mai, fata de mai 2016, in extractia minereurilor metalifere (+646%), extractia petrolului si a gazelor naturale (+71%), fabricarea de masini, utlilaje, echipamente (+33%) si in extractia carbunilor (+31%).

Fata de luna anterioara, cifra de afaceri a companiilor din industrie a urcat in luna mai cu 14,6%.

In 2016, cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 4,7% fata de 2015, ritm dublu fata de cel inregistrat in anul precedent.

Industria de prelucrare a primit in luna mai comenzi noi mai mari cu 25%, cea mai inalt ritm din ultimii patru ani

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, in luna mai, comenzi noi mai mari cu 24,6% fata de aceeasi luna a anului trecut, cel mai inalt ritm de crestere lunara din ultimii patru ani, in principal ca urmare a cererii mai mari inregistrate de firmele din industria bunurilor de folosinta indelungata, arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea din luna mai vine dupa un avans mult mai modest in luna aprilie, de doar 4,6%, si este cea mai mare din aprilie 2013, cand s-a inregistrat un ritm de crestere de 31,3% fata de aprilie 2012.

Cumulat, in primele cinci luni din acest an, companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit comenzi noi mai mari cu 13,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In luna mai, principalul avans al comenzilor noi a fost inregistrat de industria bunurilor intermediare (+25,5%) si de sectorul bunurilor de capital (+25,4%).

Avansul puternic al comenzilor noi din industria de prelucrare din luna mai vine in contextul in care si cifra de afaceri a companiilor din industrie a inregistrat, in aceeasi luna, o crestere cu 18,5% fata de luna mai 2016, cel mai inalt avans lunar din ultimii zece ani.

In 2016, comparativ cu 2015, comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 7,3%, ritm dublu fata de cel de 3,6% inregistrat in 2015, fata de 2014.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezinta un indicator al tendintei in activitatea industriala, indicand industriasilor, dar si analistilor in ce masura activitatea are sanse sa creasca sau sa scada in perioada urmatoare.