Directorul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, arestat preventiv VIDEO
Directorul executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, Valer Faur, a fost arestat prevetiv, pentru 29 de zile, pentru ucidere din culpa, vatamare corporala, distrugere, fals in inscrisuri si abuz in serviciu, fiind acuzat ca a intocmit in fals documente privind starea retelei din Sighet.
"Valer Faur a fost retinut miercuri de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care il acuza de ucidere din culpa (o persoana) si vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in cazul exploziilor care au avut loc in 19 februarie, in Sighetu Marmatiei", se arata intr-un comunicat de presa de joi al Ministerului Public, citat de Mediafax.
Procurorii au cerut instantei Judecatoriei Sectorului 5 arestarea preventiva a lui Valer Faur, propunerea fiind admisa joi seara.
Directorul firmei de gaze din Sighetu Marmatiei, Valer Faur, a lucrat cu personal necalificat, doar el si inca un angajat avand experienta si calificarea necesare, iar lucrarile au fost subcontractate altor firme la momentul instalarii retelei de gaz.
Procurorii Parchetului instantei supreme arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Valer Faur, directorul executiv al SC Berg Sistem Gas, firma care detine reteaua de gaz din municipiul Sighetu Marmatiei, ca directorul executiv ar fi folosit personal necalificat la lucrarile de la coloana de gaze.
Firma Berg Sistem Gaz a fost infiintata in 2002, in municipiul Calarasi, avand sediul social in Bucuresti si un punct de lucru in Sighetu Marmatiei, unde se afla si centrul operational al firmei. Societatea a solicitat si obtinut autorizatii si licente emise de ANRE, respectiv licenta de distributie gaze naturale in 26 iunie 2006, autorizatie de proiectare gaze si autorizatie de executie retele gaze naturale in 2009, precum si autorizatie de proiectare instalatii de utilizare gaze naturale.
Pe 8 septembrie 2003, societatea a incheiat cu Ministerul Economiei contractul pentru concesionarea distributiei de gaze naturale in Sighetu Marmatiei, acesta fiind prelungit in 24 februarie 2010 cu 104 luni. In acest fel, firma Berg Sistem Gaz "a devenit unicul operator de distributie a gazelor naturale in municipiul Sighetu Marmatiei", arata procurorii.
In 2003-2004 a demarat activitatea de proiectare a retelei de gaz, iar la inceputul anului 2005 a inceput operatiunea de instalare a retelei de gaz in municipiul Sighetu Marmatiei.
In 2005, societatea avea la punctul de lucru sase angajati, dar numai doi dintre ei, printre care si directorul executiv Valer Faur, aveau pregatirea necesara in domeniu, fiind ingineri de instalatii. Lucrarile la reteaua de gaz au fost subcontractate de firma, fiind efectuate cu diverse societati comerciale autorizate, noteaza procurorii.
Incepand din primavara anului 2006, societatea, desi nu avea personal autorizat calificat si nici licenta eliberata in acest sens de ANRE, a inceput sa instaleze reteaua de distributie a gazului pe mai multe tronsoane (strazi) din Sighetu Marmatiei. In aceste conditii, Berg Sistem Gaz a devenit atat beneficiar, cat si executant al retelei, situatie in care toate procesele verbale de receptie a lucrarilor, de lucrari ascunse si de dare in functiune a conductelor de gaz erau semnate exclusiv de angajatii firmei, cu o singura exceptie, respectiv dirigintele de santier, Daniel Rasnoveanu, care nu era angajatul firmei, au precizat procurorii.
Mai mult, procurorii sustin ca in afara lui Valer Faur, care avea pregatirea necesara in domeniu, restul persoanelor erau angajate ca muncitori necalificati, nu aveau nicio pregatire si nicio experienta in domeniul instalatiilor, dar semnau aceste procese verbale in diverse calitati. Aceste persoane au spus la audieri ca au semnat documente fara sa fie pregatite in acest sens si fara sa fi vazut lucrarea in sine.
Lucrarile la instalatia de gaze au inceput in iunie 2006, fiind incheiate in octombrie acelasi an. La majoritatea tronsoanelor au fost facute lucrari fara sa fie incheiate, in aceasta perioada, procesele verbale de receptie si restul documentelor necesare. Aceste documente au fost incheiate in cursul lunii ianuarie 2007, data la care au fost completate pe formulare tipizate, cu mentiuni facute olograf de catre directorul executiv al firmei, Valer Faur.
Dupa completarea documentelor, acestea au fost semnate de Daniel Rasnoveanu, dirigintele de santier, Vasile Virlics, responsabilul de santier, de cei care erau responsabili cu calitatea lucrarilor si de instalatori autorizati, persoane tot din cadrul firmei, au mai aratat procurorii in documentul citat.
"Din datele de ancheta rezulta ca documentele atasate cartilor tehnice vizand receptia lucrarilor si calitatea acestora sunt intocmite in fals pentru intreaga perioada de functionare a firmei, respectiv 2005-2011, dar in acest referat se va insista doar pentru anul 2006, intrucat propunerea de arestare preventiva il vizeaza pe inculpatul Faur Valer si, evident, perioada in care a indeplinit el functii de conducere in aceasta firma (2005 - ianuarie 2007)", au precizat procurorii.
Valer Faur a fost retinut miercuri de procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care il acuza de ucidere din culpa (o persoana) si vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in cazul exploziilor care au avut loc in 19 februarie, in Sighetu Marmatiei, se arata intr-un comunicat de presa de joi al Ministerului Public.
Procurorii au cerut instantei Judecatoriei Sector 5 arestarea preventiva a lui Valer Faur, propunerea fiind judecata joi.
Din probele administrate in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat ca Valer Faur, director executiv al SC Berg Sistem Gaz, in perioada 2005 - ianuarie 2007, prin natura atributiilor de serviciu, avand competente in ceea ce priveste edificarea retelei de distributie a gazului metan in orasul Sighetu Marmatiei, "a intocmit in fals documentele tehnice (procese verbale de receptie, procese verbale de vicii ascunse si procesele verbale de dare in functiune), atestand prin aceste acte ca lucrarile efectuate corespund calitativ si tehnic si respecta proiectele de executie".
Potrivit procurorilor, procese verbale intocmite de Valer Faur vizeaza lucrari efectuate si date in folosinta in anii 2005-2006, iar prin aceste semnaturi s-a atestat in mod nereal faptul ca au fost verificate de catre comisia de receptie lucrarile executate si ca acestea corespund proiectelor.
"Faptele retinute in sarcina numitului Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de executie) au creat conditiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatata de organele de cercetare penala in data de 19 februarie 2012), urmata de infiltrari de gaz in subsolul imobilului, urmate de producerea a doua explozii in data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane si vatamarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate si in acest moment, prezentand arsuri in grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus aratat, printre consecinte fiind si oprirea furnizarii energiei electrice si a gazului metan pe cele doua strazi, aspect de natura sa blocheze activitatea mai multor institutii publice (judecatorie, parchet, trezorerie)", se arata in comunicatul citat.
Pe 5 martie, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de dirigintele de santier Daniel Rasnoveanu si de Vasile Virlics, responsabil de lucrari in cadrul firmei Berg Sistem Gaz, acuzati de ucidere din culpa (o persoana), vatamare corporala din culpa (14 persoane), distrugere din culpa cu consecinte deosebit de grave si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Procurorii au luat in cazul lui Rasnoveanu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pe o durata de 30 zile.
Totodata, pentru recuperarea prejudiciului produs in cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil detinut de Valer Faur, precum si asupra imobilului detinut de Vasile Virlics.