"Comisia a trimis astazi 15 avize motivate celor 8 state membre pentru a le indemna sa-si respecte obligatia juridica. Statele membre au la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca statele membre nu se conformeaza, Comisia poate deferi cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat transmis luni de Comisia Europeana, citat de Mediafax.

Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre statele membre pana la 3 martie 2011, se spune in comunicat.

Pana in prezent, Romania, Bulgaria, Cipru, Spania, Luxemburg, Olanda si Slovacia nu au informat Comisia referitor la adoptarea masurilor de transpunere a celor doua directive, iar Estonia nu a informat CE referitor la directiva privind gazele naturale.

Seful misiunii CE in Romania, Istvan Szekely, a declarat la 5 februarie la Bucuresti ca perioada in care se va efectua liberalizarea treptata preturilor la energie pentru populatie a fost prelungita cu doi ani, urmand sa aiba loc in intervalul 2013-2017. Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate ar trebui eliminate treptat pana la sfarsitul anului 2013.

La randul sau, seful misiuunii FMI in Romania, Jeffery Franks, a declarat ca procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va incepe in lunile urmatoare, iar pentru populatie din 2013 si se va incheia in 2017. Franks a mai spus ca procesul de liberalizare a pretului la gaze ar trebui sa inceapa gradual din 2013.

Intrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat ca foaia de parcurs va fi stabilita pe baza discutiilor din aprilie, cand va avea loc urmatoarea evaluare a acordului preventiv.

Citeste si:

BCE se pregateste sa mai injecteze jumatate de trilion in piata. Bancile comerciale au nevoie disperata de bani