Afacerile din industrie au scăzut cu aproape 10% în primele nouă luni, din cauza pandemiei. Industria energetică s-a prăbușit cu peste 34%
Rafinarie, petrol
Afacerile din industrie au cunoscut un trend descendent în primele nouă luni ale anului, raportat la perioada similară din 2019, cu o pondere de 9,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Conform statisticii oficiale, publicate joi, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020, scăderea înregistrată la nouă luni a fost cauzată de rezultatele negative din industria extractivă (-13,9%) şi industria prelucrătoare (-9,6%).
Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria energetică (-34,1%), industria bunurilor de capital (-13,3%), industria bunurilor intermediare (-5,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-2,2%). La polul opus s-a aflat industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu un salt al afacerilor de 1%.
Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie a crescut, în luna septembrie 2020, cu 5,1% faţă de septembrie 2019, datorită industriei prelucrătoare (+5,5%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 9,8%.
La nivelul aceleiaşi perioade analizate, pe marile grupe industriale creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+18%), industria bunurilor de capital (+15,8%), industria bunurilor intermediare (+5,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,6%). În schimb, industria energetică a scăzut cu 36,5%.
De asemenea, la nivel comparativ septembrie vs august 2020, afacerile înregistrate în industrie s-au majorat, pe total, cu 21% ca urmare a activităţilor derulate de industria prelucrătoare (+21,4%) şi de industria extractivă (+8,3%).
Producţia industrială a României a scăzut cu peste 12%
Totodată, producţia industrială a României a scăzut cu peste 12%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, după primele nouă luni din 2020, faţă de acelaşi interval al anului anterior.
În perioada analizată, pe segmentul seriei brute, scăderea a fost de 12,1%, aceasta fiind cauzată de procentele negative înregistrate în industria prelucrătoare (-13,4%), industria extractivă (-10,7%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,7%).
De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a diminuat cu 12,8%, din ianuarie şi până la finele lunii septembrie, faţă de primele nouă luni din 2019, ca urmare a scăderilor din industria prelucrătoare (-13,9%), industria extractivă (-10,1%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,4%).
Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 18,7%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+22,8%) şi industria extractivă (+10,0%).
Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%, la nivel comparativ.
Datele INS arată că în prima lună de toamnă din 2020 producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut faţă de august, cu 1,5%, ca efect al majorărilor consemnate în industria extractivă (+7,7 %) şi industria prelucrătoare (+2%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.
Pe acelasi subiect: