Vicepresedintele bolivian Alvaro Garcia, inconjurat de politisti si militari, a condus personal patrunderea acestora in diverse instalatii apartinand grupului Iberdrola, care a avut loc fara incidente cu salariatii companiei spaniole. 

Aceste doua ultime nationalizari au loc dupa o serie de masuri similare adoptate de catre presedintele Morales. In mai, statul bolivian a decis sa exproprieze filiala grupului spaniol Red Electrica Corporacion. 

Acum, Morales a anuntat ca a actionat deoarece Iberdrola percepea tarife prea mari in zone rurale, in comparatie cu cele de la oras, si pentru ca serviciul era "inegal".

De la preluarea puterii, in ianuarie 2006, Morales a nationalizat deja bogatiile petroliere ale tarii, uzine din sectorul siderurgic si companii de electricitate.  El a nationalizat, de asemenea, rafinarii si companii de telecomunicatii.  In august 2012, Guvernul bolivian a anuntat ca preia controlul asupra unui zacamant de argint si indiu exploatat incepand din 2007 de catre o filiala a companiei canadiene South American Silver.