Compania chinezeasca este cea care a construit si cel mai mare baraj si lac de acumulare din lume: "Three Gorges". Proiectul este de 17 ori mai mare decat Portile de Fier. In timpul constructiei s-au evacuat orase intregi care apoi au fost inundate. Peste 1,2 milioane de chinezi au fost mutati.

Chinezii de la Synohidro vor sa construiasca tot proiectul. Care va cuprinde 2 lacuri de acumulare si 4 grupuri unde se va produce curent electric ieftin.

"Aici va disparea dealul asta, va fi lacul artificial", afirma Ioan Lapuste, consilier local al primariei Lapustesti.

La constructia hidrocentralei va fi nevoie de 4000 de muncitori astfel cladirile vechiului santier vor fi reabilitate si transformate in spatii de cazare, cantina si chiar magazine

Turbinele vor fi subterane si se va ajunge la ele prin doua tuneluri sapate in munte. Hidrocentrala va cuprinde si lacul de acumulare de la Tarnita si va produce energie suficienta pentru 4 judete. Chinezii sunt intersati si de alte proiecte.

"Zice ca s-a intalnit cu ei ca vor tarnita dar si hidrocentrala de la Bicaz si altele"
, spune si Florin Rusu, consilier al ministrului Economiei.

Compania chinezeasca nu a fost ocolita de controverse. Anul acesta a recunoscut o serie de erori de constructie in Thalianda unde a ridicat un baraj. Se pare ca a folosit prea multa apa in amestecul de ciment pentru a reduce costurile, potrivit unui raport intocmit de o organizatie nonguvernamentala.

Chinezii vor sa construiasca in Romania si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Le-au luat-o insa inainte coreenii care au depus astazi la ministerul economiei o scrisoare de intentie pentru participarea la constructia celor doua reactoare.