Productia in industria prelucratoare a crescut anul trecut cu 7,5%, iar cea din industria extractiva cu 1%, anunta Institutului National de Statistica. In perioada mentionata, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 4,7%. 

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+3,9%) si industria bunurilor de uz curent (+3,2%). Doar, industria energetica a inregistrat o scadere de 2,6%. 

In decembrie 2014, comparativ cu noiembrie, productia industriala (serie bruta) a scazut cu 13,1%, pe fondul reducerii inregistrate de industria prelucratoare (-16,1%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au crescut cu 9% si, respectiv, cu 7,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de folosinta indelungata (-29,8%), industria bunurilor intermediare (-17,8%), industria bunurilor de capital (-16,3%) si industria bunurilor de uz curent (-7,9%). Industria energetica a crescut cu 6,4%. 

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 0,3%, din cauza scaderii industriei prelucratoare (-0,7%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 5,6%, respectiv cu 1%. 

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+4,1%), industria bunurilor intermediare (+1,9%) si industria bunurilor de uz curent (+0,7%) si scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-8,2%) si in industria energetica (-0,2%).  Comparativ cu decembrie 2013, productia industriala a crescut cu 3,1% ca serie bruta si cu 3,1% ca serie ajustata, sustinuta de industria prelucratoare (+4,5% brut si +4,2% ajustat) si de industria extractiva (+4% brut si +3,7% ajustat). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,1% ca serie bruta si cu 7% ca serie ajustata.

Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+6,7% brut si +10,3% ajustat), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,7% brut si +2,7% ajustat), industria bunurilor intermediare (+4,6% brut si +3,8% ajustat). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 1,1% ca serie bruta, dar a scazut cu 0,6% ca serie ajustata, in timp ce industria energetica a scazut cu 5,5% brut si cu 5,2% ajustat.