Administratorul special ELCEN: “Nu vreau să par catastrofal, dar situaţia în sectorul energetic este foarte gravă. Nu ştim cum vom trece această iarnă”
ELCEN
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă din Capitală, se află într-o situaţie critică de mai mulţi ani și nu există nicio viziune clară de investiţii în sectorul energetic, a declarat Claudiu Creţu, administratorul special al companiei.
"Sectorul energetic este, în întregul său, ca o barcă, ca un vapor. Dacă la etajele superioare uităm că acolo jos se mai află nişte spărturi, e posibil ca vaporul să se scufunde cu totul. Credeţi-mă că nu vreau să par deloc catastrofal, dar situaţia este foarte gravă. La acest moment, nu ştim cum vom trece această iarnă, iar problema este că acţionăm pompieristic, adică stingem incendii care apar colo-colo, precum OUG 114, consumatorul vulnerabil, mai apare cât un infringement, dar lipseşte o viziune clară, de investiţii, unde să vedem efectiv ce o să facem şi cum asigurăm siguranţa alimentării cu energie", a spus Creţu, citat de Agerpres.
El a amintit că ELCEN este într-o situaţie critică de şapte ani.
"Păcatul cel mai mare pe care îl avem este amânarea. Amânăm, amânăm, timpul trece şi ne ajung din urmă unele lucruri pe care nu le facem la timp", a completat Creţu.
Potrivit acestuia, interesul ELCEN este să existe o piaţă liberă, concurenţială, unde să poată cumpăra gaze la cel mai bun preţ.
"Pe noi nu ne sperie deloc conceptul de piaţă liberă de gaze, dacă acest lucru se reflectă în realitate, printr-o piaţă efectivă lichidă, oferta să fie cât mai mare, de acolo vine echilibrul. În acest moment nu există o piaţă lichidă. Elcen este captivă la Romgaz acum, iar pentru noi este bine să existe o piaţă liberă", a precizat Creţu.
Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, anunța, în septembrie, că producătorul de agent termic ar putea opri livrările către RADET începând cu luna octombrie.
"Ca urmare a refuzului Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de a plăti subvenţia către RADET, creanţele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadenţa de 90 de zile depăşită. În aceste condiţii, vă informăm că Sierra Quadrant va convoca Comitetul Creditorilor ELCEN, urmând ca aceştia să decidă dacă Elcen va sista livrarea agentului termic către RADET", a anunțat compania într-un comunicat.
Administratorul judiciar arată că, din păcate, în ciuda nenumăratelor apeluri la responsabilitate transmise atât în întâlnirile şi corespondenţa oficială cu PMB, cât şi în comunicarea publică, oficialii PMB au continuat să abordeze cu indiferenţă situaţia dramatică a sistemului de termoficare.
"Oprirea apei calde în Capitală este o măsură extremă, pe care am încercat să o evităm în permanenţă. Am livrat agentul termic către RADET, deşi ELCEN nu era plătită, sperând la nesfârşit că doamna primar Gabriela Firea va înţelege la un moment că responsabilitatea ei numărul unu o reprezintă calitatea vieţii cetăţenilor. Se pare că am fost nişte naivi! Pentru ei, cetăţeanul este o noţiune abstractă. Concrete sunt doar donaţiile pentru biserici, reclamele plătite din bani publici la TV pentru nişte companii de stat care toacă sute de milioane de lei lunar, excursiile pentru pensionari şi alte astfel de acţiuni", a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, citat în comunicat.
Acesta a arătat că ELCEN nu poate livra agent termic pe gratis, acumulând datorii.
"După ce au distrus şi falimentat RADET, ELCEN a devenit noua lor ţintă. Este imposibil pentru o companie aflată deja în insolvenţă să presteze servicii pe gratis, acumulând datorii la rândul ei către furnizori şi privând creditorii de şansa recuperării creanţelor. De aceea, probabilitatea ca ELCEN să oprească livrarea apei calde în maximum o lună este destul de mare", a adăugat el.
Având în vedere faptul că a fost deschisă procedura de faliment a RADET, toate aceste noi datorii se vor adăuga la masa credală. Fără aceste sume, riscul ca ELCEN să intre în incapacitate de plată a materiei prime, a materialelor şi chiar a salariilor este aproape inevitabil.
Pe acelasi subiect: