”Această propunere este motivată de acţiunile Rominsolv SPRL, care refuză în mod constant şi total nejustificat să implementeze soluţia optimă pentru ieşirea din insolvenţă a RADET. Tergivesarea restructurării RADET reprezintă o ameninţare directă la adresa întregii acţiuni de modernizare a arhitecturii sistemului de termoficare din Bucureşti”, se arată într-un comunicat.

În 14 februarie, reprezentanţii Primăriei Capitalei au anunţat că ELCEN va solicita din nou, pe baza unui mandat validat de ANAF, prorogarea votului pe planul de reorganizare a RADET, ceea ce ar duce regia direct în faliment. Un asociat coordonator al Sierra Quadrant, Ovidiu Neacşu, consideră că întreaga responsabilitate pentru agravarea situaţiei regiei este a administratorilor RADET.

”Aceştia refuză în mod constant să dea curs solicitărilor creditorilor RADET de modificare a Planului de reorganizare în oglindă a cu Planul de reorganizare al ELCEN. Planul a fost aprobat de creditori încă din septembrie 2018. Rominsolv SPRL nu trebuia decât să adopte, la rândul său, un plan de reorganizare care să fie compatibil şi coordonat cu cel aprobat de creditorii ELCEN şi care să includă o finanţare certă asumată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat până astăzi", a afirmat Ovidiu Neacşu.

Reprezentanţii Sierra Quadrant consideră că, de la preluarea dosarului RADET şi până în prezent, Rominsolv nu a efectuat demersurile necesare pentru a asigura un plan viabil de restructurare a regiei, în conformitate cu planul de reorganizare al ELCEN. În plus, varianta propusă votului Adunării Creditorilor RADET de către administratorul judiciar nu întruneşte condiţiile de legalitate şi viabilitate pentru a putea fi votată de către creditori, potrivit companiei.

Citește și: BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT. Bucureştenii, la un pas de a rămâne fără apă caldă şi căldură. RADET și ELCEN, aproape de faliment

Propunerea schimbării Rominsolv a fost discutată în şedinţa Comitetului Creditorilor RADET (Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, Engie România şi Electrocentrale Bucureşti) desfăşurată joi, 21 februarie. În cadrul şedinţei, ELCEN, principalul creditor al RADET, a înaintat două solicitări.

Prima este legată de prezentarea de către Rominsolv a motivelor care au determinat creşterea datoriilor RADET, iar a doua de prezentarea de către Rominsolv a motivelor pentru care nu au finalizat recuperarea creanţei de 715,35 milioane lei, reprezentând subvenţii de încasat de la Primăria Muncipiului Bucureşti.

”Sierra Quadrant atrage atenţia asupra faptului că acumularea datoriilor, accentuarea deteriorării stării reţelei de distribuţie a apei calde şi a căldurii, amplificarea pierderilor de agent termic din sistem şi neaccesarea finanţării europene pentru reabilitarea acestuia sunt de natură să determine efecte negative pe termen lung, cu costuri financiare semnificative”, se arată în comunicat.

Totodată, Sierra Quadrant reiterează disponibilitatea ca, împreună cu toţi factorii implicaţi, să participe la identificarea în cel mai scurt timp a soluţiilor necesare pentru transferarea activităţii de producere şi distribuţie a agentului termic către orice entitate identificată de Muncipalitate.

”Indiferent ce soluţie va identifica Municipalitatea, aceasta trebuie să fie în conformitate cu strategia de reorganizare a ELCEN, să includă sursa de finanţare pentru activităţile curente şi creanţele către ELCEN şi să fie aprobată în Consiliul General, conform legii. Susţinem reorganizarea acestei societăţi, însă doar cu recuperarea creanţelor creditorilor’’, a afirmat Ovidiu Neacşu.