Sindicalistii au suspendat greva de la metrou si RATB, la doua ore dupa ce amenitasera cu paralizarea transportului public in Bucuresti
Sindicalistii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, in 25 septembrie, pe santierul Magistralei 5, si i-au solicitat sa ii primeasca la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunandu-i ca nu dispune de toate datele si ca ii vor prezenta ei situatia corecta. Ponta a aratat ca declansarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect si de bun-simt, in conditiile in care Metrorex beneficiaza de subventii de la buget, respectiv din incasarile stranse de la toti romanii, nu doar de la bucuresteni.
El a precizat ca ministrul Transporturilor si ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele. Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, declara, in 20 septembrie, ca a avut o discutie cu reprezentantii Metrorex pe subiectul protestului organizat in Capitala si a estimat ca se va stinge conflictul in urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finante.
Manescu a precizat ca in situatia in care protestul de la metrou va avea loc, se vor gandi "masuri alternative" de deplasare pentru bucuresteni pentru perioada intreruperii circulatiei cu metroul.
Sindicalistii cer modificarea legislatiei sociale in vigoare si reclama imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc si Servicii Publice "ATU - Romania", Ion Radoi, declara ca Victor Ponta este "cel mai indiferent si arogant prim-ministru cu sindicatele din 1990", pentru ca a primit 11 scrisori privind situatia transportatorilor si nu a raspuns la niciuna.