Tot mai multe taxe de zbor. Unele companii cer pana la 400 de euro pentru bagajele de cala
Taxele impuse de operatorii aerieni sunt dintre cele mai variate. Unele dintre acestea depasesc insa uneori costul biletului propriu-zis, dar si imaginatia calatorilor, noteaza cotidianul britanic The Telegraph in editia online.
Bagaje de mana
Wizz Air a devenit primul operator european care a inceput sa isi taxeze pasagerii pentru bagajele de mana, pentru prima data in toamna anului trecut. Bagajele mai mari de 42cm x 32 cm x 25 cm, dar mai mici de 56 cm x 45 cm x 25 cm, pot fi depozitate in compartimentul deasupra scaunelor, contra unei taxe online de 10 euro. In cazul in care pasagerii nu achita aceasta taxa online, dar se prezinta la poarta de imbarcare cu bagaje care depasesc dimensiunile mici, vor plati 20 euro la biroul de inregistrare si 30 de euro la poarta de imbarcare (taxa este platita pe segmentul de zbor).
Operatorii americani Frontier Airlines si Spirit Airlines cer si ei pana la 100 de dolari pe segmentul de zbor pentru bagajele de mana, daca plata se face la aeroport, cea online fiind de 40 dolari.
Bagaje de cala
Operatorul irlandez Ryanair conduce in topul companiilor low-cost care cer cei mai multi bani pentru acest bagajele de cala: 42 de euro pentru bagaje de 15 kilograme, respectiv 53 de euro pentru 20 de kilograme. De asemenea, daca se achita direct la aeroport, taxa ajunge la 160 de euro.
Bagaje de mana care depasesc greutatea impusa
Si la acest capitol Ryanair, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa, conduce detasat, cerand 165 de euro pentru orice bagaj de mana care depaseste 10 kilograme.
Bagaje de cala care depasesc greutatea impusa
Cei care calatoresc cu operatorul american Virgin Airlines vor plati in plus pentru bagajele de cala care depasesc greutatea standard, taxele situandu-se intre 35 si 48 de euro. In schimb, Ryanair percepe cate 24 de euro pentru fiecare kilogram suplimentar. De departe, American Airlines se detaseaza de celelalte companii, cerand 342 de euro pentru bagajele de cala care depasesc greutatea admisa. Avantajul acestui din urma operator aerian este ca iti permite sa transporti pana la 32 de kilograme.
Transportul bagajelor neconventionale
Transportul instrumentelor muzicale si ale echipamentelor sportive se traduc prin achitarea unei taxe de 60 de euro. Ryanair, de exemplu, cere 36 de euro pentru primirea bebelusilor la bord, in timp ce transportul animalelor de companie este acceptat de putine companii, care cer intre 150 si 210 euro pentru acest serviciu.
Permise de imbarcare
Anul trecut, o britanica a primit sprijinul a 1.000.000 de utilizatori Facebook, dupa ce low-costul irlandez Ryanair i-a cerut 300 de euro pentru emiterea a cinci permise de imbarcare, inaintea unui zbor din Alicante catre Bristol. Aceeasi companie percepe o taxa de 130 de euro in cazul in care numele este trecut gresit.
Alte taxe
Allegiant Air vor ca pasagerii sa plateasca 19 euro pentru o perna si o patura, United Airlines cer 120 de euro pentru cei care isi doresc loc preferential in avion, iar Ryanair ia in considerare aplicarea unei taxe de o lira pentru folosirea toaletei.
Dintre companiile care opereaza in Romania, la capitolul taxe se remarca urmatoarele:
Blue Air: Intre 20 si 70 de euro pentru cei care vor sa beneficieze de serviciile Business Lounge sau Protocol. Acestea din urma presupun accesul intr-unul din cele doua saloane din aeroport, dotate cu mini-bar, acces la Internet wireless, computere, fax si copiator, spatiu pentru fumatori si publicatii nationale si internationale.
Tarom: Intre 50 si 200 de euro pentru transportul bicicletelor, al echipamentelor sportive, al animalelor si armelor de vanatoare, in functie de zona de calatorie (50 de euro in interiorul Romaniei, 200 de euro worldwide). In cazul bagajelor suplimentare sau a celor care depasesc dimensiunea si/sau greutatea admise, este perceputa o taxa intre 50 si 150 de euro, dar pentru calatoria in zonele mai indepartate, suma poate ajunge si la 300 de euro.
Lufthansa: Tarifele pentru excedentul de kilograme al bagajelor pot ajunge la 400 de euro, pentru cei care calatoresc in afara Europei si vor sa transporte intre 33 si 45 de kilograme. Pentru cei care al caror numar de bagaje il depaseste pe cel standard admis, taxa este de 550 de euro.
Pe acelasi subiect: